Lezing over nut Nieuwe Hollandse Waterlinie

acquoy • Ben Schoenmaker geeft zondag 5 juni van 14:30 tot 15:30 uur een lezing tijdens het Cultuur Café in de taveerne van KunstFort Asperen. Over het nut van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

'Wie van onze Waterlinie proeft sterft eraan!' Met deze stoere woorden probeerde de commandant van het Veldleger, generaal J.J.G. baron Van Voorst tot Voorst, in februari 1940 een groep buitenlandse journalisten, die een reis door Nederland maakten, te overtuigen van de kracht van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). De uitspraak van Van Voorst tot Voorst stond in een lange traditie. Water speelde al eeuwenlang een hoofdrol in de verdediging van Nederland. Ook de NHW, waarvan de aanleg in 1815 was begonnen, ontleende haar kracht aan de grootschalige onderwaterzettingen. De vele forten die werden opgetrokken, moesten de zwakke plekken in de linie afsluiten. Aan de bouw en verbouw van de NHW werden in de loop van de negentiende eeuw vele miljoenen guldens uitgegeven. Naast aanhangers kende de NHW van het begin af aan ook sceptici die deze investeringen weggegooid geld vonden.

Ben Schoenmaker gaat in zijn lezing vooral in op het in de negentiende en begin twintigste eeuw gevoerde maatschappelijke debat over nut en noodzaak van de NHW. De lezing is te combineren met een bezoek aan de tentoonstelling Verboden Kringen - over de renovaties van het fort en de Diefdijklinie. De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 4 juni om 15:00 uur door Eric Luiten, Rijksadviseur Landschap en Water.