• Sil van Putten schiet Heukelum op het juiste moment op voorsprong.
• Sil van Putten schiet Heukelum op het juiste moment op voorsprong. Foto: DBRN Fotografie

Capelle eerste horde richting 2e klasse

Heukelum toch naar nacompetitie

heukelum • Na een paar voor Heukelum enigszins teleurstellende jaren in de 3e klasse, legde de ploeg eindelijk beslag op een echte prijs. Dankzij het binnenhalen van de derde periode mag Heukelum de nacompetitie in. Daarin gaat het eerst tegen Capelle strijden om een plek in de volgende ronde, die uiteindelijk toegang moet geven tot de 2e klasse. Vorige week tegen Arkel had Heukelum ook al dat ticket kunnen bemachtigen, maar toen verloor de ploeg van de degradant. In Groot-Ammers trof het opnieuw een ploeg die komend seizoen in de 4e klasse actief is en wéér ging het niet van een leien dakje. Toch kon trainer Arjan de Vries tevreden zijn. De cijfers laten uiteindelijk zien dat Heukelum verdiend de periode pakte. "Met Wieldrecht en Drechtstreek hadden we nog twee concurrenten", vertelde De Vries. "In deze periode had je erg veel punten nodig om de periode te winnen. We hebben in de laatste twaalf wedstrijden tien keer gewonnen, één keer verloren en één keer gelijk gespeeld. We hebben in de derde periode van Brederodes, Wieldrecht en De Alblas gewonnen. Dan denk ik dat we inderdaad recht hebben op de nacompetitie."

Redelijk gunstig

Vooraf was de uitgangspositie voor Heukelum redelijk gunstig. Als de ploeg zelf zou winnen, pakte het de derde periode. Ook bij winst van Wieldrecht was Heukelum hoe dan ook zeker van de nacompetitie. Alleen als zowel Heukelum als Wieldrecht niet zouden winnen, maakte Drechtstreek als derde ploeg nog een kans. Toen Heukelum zelf al heel vroeg op 1-0 kwam via Ferry Meijdam, leek de ploeg al zeker, maar doordrukken lukte niet. Via Sil van Putten en opnieuw Ferry Meijdam kreeg de thuisploeg goede kansen. Toen die 2-0 maar niet wilde vallen, sloeg de twijfel toe. Zag ook De Vries. "De spelers voorin wilden de druk er vol op houden, maar achterin wilden ze gas terug nemen. Dan merk je direct dat het minder gaat lopen."

Gelijkmaker

Groot-Ammers was al snel dichtbij de gelijkmaker, maar een treffer werd wegens vermeend buitenspel afgekeurd. Heukelum hield zijn voorsprong tot de rust vast en omdat Wieldrecht met 2-0 voor stond tegen Focus'07, leek er geen vuiltje aan de lucht. Toch was het halverwege de tweede helft ineens 'billenknijpen'. Groot Ammers kwam dankzij een mooie omhaal van Danny den Hartog op gelijke hoogte en ook Wieldrecht was zijn voorsprong kwijt. Drechtstreek ging tegen kampioen Brederodes aan de leiding en dus wist Heukelum wat het te doen stond: winnen. Juist op dat moment stond Sil van Putten op. Heukelums spelmaker had het al de hele middag moeilijk tegen handenbindertje Gauthier Luwawa die in zijn eentje het Heukelumse middenveld ontregelde en zich ontpopte tot de beste man van het veld. Twintig minuten voor tijd speelde Van Putten zich vrij en schoot prachtig van afstand de 2-1 binnen. "Een lekker doelpunt ja", vond ook Van Putten. "En hij kwam op het goede moment, want we hadden het niet makkelijk vanmiddag. Ik wilde hun verdediging vol onder druk houden, want je zag dat ze dan kwetsbaar waren."

Niet imponerend

Het bepaald niet imponerende Heukelum hield daarna toch vrij simpel de drie punten in huis. Eerst miste Carlo van Santen een gigantische kans. Hij ging voor eigen succes, terwijl Ferry Meijdam er beter voor stond. Vlak voor tijd viel alsnog de beslissende 3-1. Tim Schwebke, halverwege ingevallen voor de niet helemaal fitte Benjamin Meijdam, kopte keurig een afgemeten voorzet van Ferry Meijdam in de verre hoek.

Gebruikelijke niveau

Arjan de Vries hoopt dat Heukelum in de nacompetitie zijn gebruikelijke niveau weer haalt. "Het was de laatste weken teveel 'moeten'. Dat zorgt toch voor spanning. Die druk is er nu af en misschien zijn we nu bevrijd." Nadeel is wel dat in de eerste wedstrijd tegen Capelle het centrale duo Stijn Schuller en Mats van Os is geschorst.

"Dat wordt dus even puzzelen", beseft De Vries. "Maar het gaat over twee wedstrijden. Capelle is een ervaren ploeg met fysieke kracht en een goede aanval. We moeten ons zeker niet laten verrassen."

Maarten van Hoogevest