• Rober Plomp op het dak met ruim 9000 zonnepanelen.
• Rober Plomp op het dak met ruim 9000 zonnepanelen. Foto: aangeleverd

'Niet nadenken, maar doen'

waardenburg • Rober Plomp kijkt met een glimlach naar het beeldscherm in de hal van het kantoorgebouw van Plospan. "We hebben vandaag al heel wat kiloWattuur geproduceerd", zegt hij tevreden. De ruim 9000 zonnepanelen op de platte daken van het houtverwerkingsbedrijf zijn vanaf de grond nauwelijks zichtbaar, maar hier, op dit beeldscherm, worden de activiteiten ervan nauwgezet bijgehouden en wordt geregistreerd hoeveel groene stroom de panelen opleveren.

"Het leuke is," zegt Plomp, "dat je door de dag heen precies kunt volgen wat de zon doet. Als die achter een wolk vandaan komt, schiet de lijn in de tabel omhoog."
Rober Plomp, logistiek directeur van Plospan, is binnen het Waardenburgse bedrijf drie jaar lang de drijvende kracht geweest achter het zonnepanelenproject. Het idee ervoor ontstond toen de vier broers Plomp, die leiding geven aan Plospan – handelsnaam van familiebedrijf Plomp en Zonen –, op een beurs in contact kwamen met een vertegenwoordiger in zonnepanelen.

"Dan ga je eerst even nadenken en rekenen, maar eigenlijk moet je dat helemaal niet doen. Als we in de toekomst geen kerncentrales en geen kolencentrales meer willen, zijn zonnepanelen gewoon nodig. Als je zoveel dak hebt als Plospan, twee en een halve hectare, dan valt daarop altijd zon. Dan moet je niet over zonnepanelen gaan nadenken, dan moet je zo'n dak gewoon helemaal volleggen."

Toch duurde de hele voorbereiding voor het plaatsen van de zonnepanelen zo'n twee jaar. "Door de hele papierwinkel die erbij komt kijken, zouden veel mensen het allang hebben opgegeven", meent Rober. Hij werd zelf echter steeds enthousiaster en bleef de mogelijkheden zien; ook toen tal van technische hindernissen overwonnen moesten worden. Die waren er onder meer met de dakconstructie en met de infrastructuur die nodig is om de overproductie van groene stroom aan het energienet van Liander te kunnen leveren. "Want er komt me een bult stroom van die panelen af. Genoeg groene stroom voor 580 huishoudens."

"En daarmee is Neerijnen meteen helemaal CO2-neutraal", glundert Plomp. "Nergens in Gelderland zijn zoveel panelen. De kleinste gemeente is er nu ook de groenste."

Het 'groen' zijn hebben Rober Plomp en zijn drie broers Willem, Frans en Ruud, van kinds af aan meegekregen. "Wij weten niet beter dan dat de containers waarmee Plospan houtafval ophaalt, groen zijn. Dat zijn ze als sinds 1976, om te laten zien dat Plospan met natuurproducten werkt. Plospan was dus al 'groen' voordat 'groen' werd uitgevonden; tenminste, als teken van duurzaamheid."

Ook de productie van Plospan is volgens Rober Plomp 'hartstikke groen'. "Wij recyclen. Wij halen afval op en verwerken dat. We maken van zaagsel en andere houtresten onder meer keihard geperste houtpellets, een biologische brandstof voor houtkachels. Zo laten we zien dat je met duurzaamheid ook je brood kunt verdienen."

De 9000 zonnepanelen op de bedrijfspanden maken Plospan nog groener dan het bedrijf al was. Dat past bij de langetermijnvisie van de onderneming, vindt Rober Plomp. "Met zonnepanelen kun je niet even snel geld verdienen. De levensduur van de zonnepanelen is 25 jaar, en pas na tien jaar zijn de kosten ervan terugverdiend. Ze zijn dus een investering voor de volgende generatie, en ín de volgende generatie. Zoals dat past bij een familiebedrijf."


Houtverwerkingsbedrijf Plospan BV in Waardenburg neemt op 3 juni zijn zonnepanelenpark officieel in gebruik. Met 9240 zonnepanelen op de daken van zijn fabriekshallen, heeft Plospan nu het grootste zonnepanelenpark in Gelderland - groter dan Hitachi in zaltbommel. De zonnepanelen leveren voor ongeveer 2,4 MegaWatt aan groene stroom. Voor zijn productieprocessen gebruikt Plospan daarvan maar 75 procent. Het overschot levert Plospan terug aan het energienet van Liander. Dat is voldoende energie voor 145 huishoudens. Plospan heeft 2,2 miljoen euro geïnvesteerd in de zonnepanelen. De zonnepanelen zijn geleverd door IBC Solar in Schinnen. Het zonnepanelenpark van Plospan heeft een bovengemiddeld rendement, door een innovatief Solaredge-brandbeveiligingssysteem. Het is voor het eerst dat dit Solaredge-systeem wordt toegepast bij een zonnepanelenpark van deze omvang.