• Lintjes voor Sonaj van Baren en Ruth van Bruggen.
• Lintjes voor Sonaj van Baren en Ruth van Bruggen. Foto: Peter Verbeek

Drie lintjes voor natuurvrienden

schoonrewoerd • Sonja van Baren (Leerdam), Gerrit van Bruggen (Ameide) en Piet Solleveld (Vianen) kregen vrijdag een lintje.

Ze werden als lid van de natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden vrijdag verrast tijdens het 50-jarig jubileumfeest van de vereniging. Sonja van Baren kreeg haar koninklijke onderscheiding voor haar inzet voor verenigingsblad De Domphoorn. Al vele jaren is zij de motor achter dit blad dat vier keer per jaar verschijnt. Ze vult het blad, verzamelt kopij, maakt het blad en verzorgd de verzending naar de duizend leden. Het biedt een mooi overzicht van alles wat de vereniging organiseert. Ze beheert daarnaast ook nog de Groene Winkel.

Ruth van Bruggen uit Ameide begon als jeugdige natuurvriend al in 1972 met het knotten van wilgen. Sinds 1980 is hij betrokken bij de Oude Manhuis Boomgaard in Vianen. Sinds 1984 is hij beheerder van de boomgaard en verzet hij heel veel werk in de levenscyclus van de hoogstamfruitbomen. Met veel kennis van zaken en een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft hij deze boomgaard tot een parel voor de natuur- en vogelwacht.

Piet Solleveld uit Vianen is al bijna veertig jaar actief als vrijwilliger binnen natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden. Zo begon hij in 1976 in de knotgroep waarmee hij vele zaterdagen het veld introk om knotwilgen van de pruik te ontdoen of om snoeiwerk te verrichten in de hoogstamboom-gaarden. In 1979 koopt de vereniging een schaapskooi met het idee deze om te bouwen tot een fraai clubhuis. Een jaar lang helpt Solleveld elke dinsdag- en donderdagavond én zaterdag om de klus te klaren.