• La Troupe tijdens één van de laatste repetities van De Kersentuin van Tsjechov.
• La Troupe tijdens één van de laatste repetities van De Kersentuin van Tsjechov. Foto: Aangeleverd

De Kersentuin behoort tot klassieken in de wereldliteratuur

La Troupe speelt meesterstuk Tsjechov

leerdam • Het stuk speelt zich af in het jaar 1900, een jaar waarin in het tsaristische Rusland grote sociale veranderingen gaande zijn. Het feodale stelsel, waarop het land eeuwenlang rustte, wankelt op zijn grondvesten.

Hoofdpersoon in De Kersentuin is de Russische grootgrondbezitster Ljoebow, die zijn landhuis en kersentuin moet verkopen, nadat zijn familie diep in de schulden is geraakt. De rijke koopman Lopachin komt langs en stelt voor om buitenhuisjes te bouwen op het landgoed. Dorpsgenoten proberen dat te voorkomen, maar zonder succes.

Grote idool

De Kersentuin behoort tot de klassieken van de wereldliteratuur. Net als bij andere stukken van Tsjechov gaat het in de Kersentuin over de menselijke onvolkomenheden. Personages proberen zich ook dit keer te ontworstelen aan hun uitzichtloze of saaie situatie. "Tsjechov is mijn grote idool", zegt regisseuse Monique Sentjens. "Ik heb heel veel van hem gelezen: zowel toneelstukken als korte verhalen. Ik beschouw hem als de grootste toneelschrijver aller tijden."

De Kersentuin is razend knap geschreven, vindt Sentjens. "Telkens als ik het stuk lees ben ik weer onder de indruk. Het is een stuk met meerdere lagen. Pas als je het stuk op toneel speelt, kom je er achter wat Tsjechov eigenlijk echt bedoelt. "

Beeldend

De thema's die Tsjechov aansnijdt zijn anno 2016 nog steeds actueel, vindt Sentjens. "Ik onder de indruk van de sublieme wijze waarop Tsjechov een sfeer weet neer te zetten, door middel van handelingen en dialogen van de personages, maar ook door de nauwkeurige beschrijvingen van de omgeving. "Het zorgt ervoor dat het publiek vanaf de allereerste scène in de juiste sfeer terechtkomt. De personages in zijn toneelstukken ondergaan één voor één een bepaalde ontwikkeling. Ze zijn echte mensen van vlees en bloed. Als er iets wordt aangekaart, geven ze daar een eigen interpretatie aan door middel van tekst en spel. Tsjechov is niet bombastisch. Sommige teksten zijn heftig, maar daar kan iemand dan weer heel laconiek op reageren."

Sentjens vindt het heel bijzonder om juist dit stuk te regisseren. "Het mooie van Tsjechov is dat je het stuk gewoon met tien mensen kunt spelen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld De Storm van Shakespeare. We leggen de lat ook dit keer weer hoog. Iedere speler gaat door verschillende lagen heen, hoe groot of klein zijn of haar rol ook is. Iedereen die meespeelt heeft een toegevoegde waarde. We bewijzen hiermee opnieuw dat dit soort grote klassieke toneelstukken niet voorbehouden is aan alleen maar professionele gezelschappen."

Korte verhalen

In de toekomst hoopt Sentjens nog keer een stuk van Tsjechov op de planken te brengen. "Tjechov heeft zes (grote) toneelstukken geschreven. Drie ervan -De Meeuw, Platonov en nu dus de Kersentuin- heeft La Troupe nu gespeeld. Daarnaast heeft hij nog een aantal eenakters (korte stukken) geschreven en veel verhalen."

De kaarten zijn 9,50 volw ( 3, 50 kids t/m 12, 6,50 jongeren 13 t/m 17, 9, 50 volw vanaf 18 jaar….maar wellicht niet nodig om te vermelden)

De voorstelling op zaterdag 21 mei begint om 20:00 uur, de matinee op zondag 22 mei om 14:00 uur.

Kaarten kosten 9,50 euro voor volwassenen vanaf 18 jaar, 3,50 voor kids t/m 12 jaar en 6,50 voor jongeren van 13 t/m 17 jaar. Kaarten zijn zijn verkrijgbaar via

q www.latroupe.nl