Raadsleden VHL wennen al aardig aan elkaar

regio • "Er wordt steeds meer gedacht vanuit het idee dat we één gemeente vormen. Dat is in een paar maanden ontstaan. Eerst was het nog even de kat uit de boom kijken, nu zie je dat proces op gang komen."

Het Leerdamse college toonde zich donderdag tijdens het persgesprek enthousiast over de groeiende saamhorigheid tussen de raadsleden van de drie gemeenten. "Bij vergaderingen zie je dat de fracties van de diverse gemeenten al bij elkaar gaan zitten en men elkaar niet meer als afzonderlijke raden opzoekt. Het besef groeit dat we bezig zijn een nieuwe gemeente te vormen. Natuurlijk bestaan er verschillen, maar de sfeer is uitstekend."

Vorige week kwamen vertegenwoordigers van de drie raden opnieuw bij elkaar, waarbij onder meer het plan van aanpak 'Op weg naar Vijfheerenlanden' werd besproken. Dergelijke vergaderingen worden ombeurten in de drie gemeenten gehouden, waarbij de betrokken burgemeester als voorzitter fungeert.

Efficiency

Vanwege de efficiency neemt er per fractie één persoon – de fractievoorzitter of een 'gewoon' raadslid – deel aan de bespreking. Inmiddels hebben de gemeenten ook een Position Paper opgesteld. Het Leerdamse college gaat er van uit dat de interprovinciale commissie voor 15 juni een advies uitbrengt. "We hopen dat dit een eensluidend advies is." Grootste vraagteken is of Vijfheerenlanden bij de provincie Utrecht of bij Zuid-Holland gaat horen. Streefdatum voor invoering van de herindeling is 1 januari 2018