Combinatie van sportpark en Brede School serieus bekeken

Ook Leerdam Sport optie voor Glaspark

leerdam • Dat maakte wethouder Bart Bruggeman afgelopen week bekend. De voetbalverenigingen LRC Leerdam, Leerdam Sport, de Hockeyclub Leerdam en korfbalvereniging Ter Leede/De Jager onderzoeken met de gemeente de mogelijkheid om een nieuw gezamenlijk sportpark te realiseren. Hoewel daarover nog geen besluit was genomen, werd er algemeen van uitgegaan dat de accommodatie bij Sportpark Bruinsdeel, de thuishaven van LRC, zou komen. "Maar die vanzelfsprekendheid is er niet", liet wethouder Bruggeman donderdag tijdens het persgesprek en 's avonds tijdens het raadsplein weten. "We kijken ook heel serieus naar andere opties." Dan gaat het onder meer om de accommodatie van Leerdam Sport in West. Het nieuwe complex zou dan gecombineerd worden met de bouw van een Brede School op de plek van de huidige Klim Op, naast Leerdam Sport. Het is een wens van B&W om zo'n onderwijsvoorziening in of bij de nieuwe wijk Broekgraaf te realiseren. "We zijn die optie nu met de verenigingen en schoolbesturen serieus aan het bekijken", aldus Bruggeman. "De combinatie kan een heel mooi complex opleveren. De Klim Op staat er al, zet er een openbare school en andere voorzieningen bij en creëer een mooie overloop naar het sportcomplex. Al wordt het hard werken om het beoogde tijdpad te halen."

Positief

De besturen van de vier sportverenigingen reageerden donderdagavond eensgezind positief op dit alternatief. "Het geeft niet waar het nieuwe complex komt, als het er maar komt. En liefst zo snel mogelijk", aldus de voorzitters die hopen dat het Glaspark binnen drie jaar wordt gerealiseerd. "Wat zou het fantastisch zijn voor onze kinderen als Leerdam straks niet alleen als Glasstad en kaasstad, maar ook als sportstad bekend staat." Bruggeman sloot niet uit dat de Brede School het proces juist versnelt: "We werken pijlsnel aan een goede oplossing."

Namens de hockeyclub maakte bestuurslid Pol van den Bergen duidelijk hoe hoog de nood bij de clubs is. "Als we andere clubs ontvangen schamen we ons. Dit is de meest lamentabele voorziening van alle clubs in onze competitie. Je moet wel heel veel van hockey houden om hier te blijven sporten." De situatie van de korfballers was zo hopeloos dat die inmiddels zijn verkast naar het LRC-complex.

Bij de realisering van het Glaspark spelen bepaalde 'gevoeligheden' een rol. Zo willen met name beide voetbalclubs op het nieuwe complex hun eigen identiteit behouden. De locatie speelt daarbij echter geen rol, benadrukten de voorzitters. Theo van der Weiden (LRC): "Het maakt ons niet zoveel uit waar het komt. De locatie speelt geen doorslaggevende rol." John Boekelman (Leerdam Sport): "We willen best naar LRC, maar vinden het ook prima om hier te blijven. Als er maar een goede voorziening komt." Een fusie is voor beide clubs op dit moment onbespreekbaar. Die suggestie van VVD-er André van der Leest kreeg de handen niet op elkaar. Van der Weiden: "Misschien dat het er ooit van komt, maar dat is nu een stap te ver." Van der Leest: "Al zou binnen een paar jaar de jeugd maar samengaan." Van der Weiden: "Als beide verenigingen geen compleet elftal hebben, zullen we zeker een combinatieteam vormen, maar een fusie? Nee."

Vorig jaar werden de plannen begroot op 4,5 miljoen euro. Op dit moment werken bureaus en werkgroepen de plannen verder uit.

André Bijl