Gemeente Leerdam wil af van treinhalte Broekgraaf

'Leg overweg Broekgraaf eerder aan'

leerdam • Dat standpunt wijkt af van het voorstel van het college dat juist voorstelt de gelijkvloerse ontsluiting van de Broekgraaf pas in 2023 te realiseren wanneer er zo'n 650 woningen in de nieuwe wijk zijn gebouwd.

Het college komt met dit voorstel, omdat een analyse heeft uitgewezen dat uitstel van de aanleg verantwoord is en financieel gunstiger uitpakt dan de versnelde aanleg van de nieuwe overweg. Die overweging leidt tot de keuze van een 'just in time' aanleg, waarbij 'precies op tijd' in dit geval wil zeggen 'zo laat mogelijk'.

Stiltegebied

Diverse fracties lieten donderdagavond bij de 'voorbespreking' van de raadsagenda tijdens het raadsplein weten daar bar weinig voor te voelen. Zo constateerde CDA-er Teunis van Weverwijk dat het stiltegebied rond de Koenderseweg - en ook de weg zelf - dan wel heel veel verkeer te verstouwen krijgt.

"Haal de aanleg van de nieuwe overweg naar voren. Dan kan het verkeer uit de wijk direct naar de Parallelweg en worden veel problemen opgelost", vond Van Weverwijk die pleitte om al rond 2020/2021 de overweg aan te leggen. CU-woordvoerder Harry Wolting was het daar volkomen mee eens. "De aanleg moet zo spoedig mogelijk gebeuren en niet pas in 2023. Doe het gelijk met de komst van het nieuwe sportpark. Dat is wat ons betreft een harde eis." SGP-voorman Matteo de Visser koos ook voor vervroegde aanleg. "Laten we niet wachten tot de rest van de stad er last heeft. Laat het dan maar wat meer geld kosten."

Amendement

Nico Gros (Leerdam 2000) stelde voor om tijdens de raadsvergadering hierover een amendement in te dienen, terwijl VVD-er André van der Leest liet weten zo'n amendement te zullen steunen. Volgens wethouder Teus Meijdam zijn er mogelijkheden om de aanleg van de overgang naar voren te halen, maar stuit zo'n operatie wel op problemen, onder meer door de aankoop van de benodigde grond.

Halte Broekgraaf

Bij de 'spoorse kwesties' die de gemeenteraad donderdag bespreekt is ook het voorstel opgenomen om te onderzoeken of het mogelijk is de ooit geplande treinhalte Broekgraaf niet aan te leggen. De aanleg van zo'n halte in combinatie met een spoorwegovergang is volgens ProRail niet veilig, terwijl er wordt getwijfeld over nut en noodzaak van de nieuwe halte, omdat het bestaande station op slechts 1.400 meter afstand ligt.

Probleem is wel dat Leerdam aan de andere gemeenten die meedoen aan de Merwede Lingelijn moet duidelijk maken waarom niet wordt voldaan aan de ooit gemaakte afspraak zo'n halte aan te leggen.

Verbinding Noord

Andere punten uit het raadsvoorstel: tegelijk met de aanleg van een nieuwe spoorwegovergang bij de Broekgraaf komt de bestaande overweg bij de Koenderseweg te vervallen. Verder stelt het college voor om geen ongelijkvloerse verbinding – tunnel of brug – tussen Leerdam-Noord en het centrum aan te leggen.

De - al zo lang gewenste - tunnel die fietsers en voetgangers van Noord naar het centrum voert, kost al gauw tussen de 5 en 7 miljoen euro. Daar is geen geld voor, bovendien is de ruimtelijke inpassing van zo'n tunnel lastig. Een traverse zonder liften wordt geraamd op een miljoen, een oversteek mét liften kost tenminste twee miljoen.

Voorplein station

Verder stelt het college voor het restant van het potje 'Kwaliteitsimpuls station Leerdam' te gebruiken voor de opwaardering van het voorplein van het station. De provincie zou de helft van de kosten hiervan mee willen betalen. Tenslotte willen B&W subsidiegeld onder meer gebruiken voor de optimalisatie van de rotonde Recht van Ter Leede en de verbetering van de fietsverbinding tussen de Broekgraaf en het station Leerdam.

André Bijl