Meer geld voor muziekonderwijs

asperen • Door de sterke toename van het aantal leerlingen is er meer geld nodig voor het muziekonderwijs in Lingewaal. Vandaar dat B&W de raad donderdag vragen het budget met 8.000 euro te verhogen tot 26.250.

Vanwege de bezuinigingen heeft de gemeente destijds de subsidiëring aan muziekschool TOON in Gorinchem stop gezet. In de loop van 2013 hebben de plaatselijke muziekverenigingen het muziekonderwijs weer opgepakt. De gemeente stelde hiervoor jaarlijks 18.250 euro beschikbaar. Inmiddels blijkt de aanpak een schot in de roos. Hierdoor is de belangstelling voor het onderwijs sterk gegroeid. Aanvankelijk werd uitgegaan van 43 leerlingen, inmiddels wordt les gegeven aan 87 pupillen, terwijl voor komend cursusjaar een verdere stijging wordt verwacht.

Alleen heeft dit succes wel een keerzijde. "De onverwachte groei van het aantal leerlingen zorgt ervoor dat de pot leeg is. De stichting die de verenigingen hebben opgericht, dreigt tenonder te gaan aan haar eigen succes", legt wethouder Griedo Bel uit. Voor dit jaar is een tekort van 8.000 euro becijferd, structureel heeft de stichting jaarlijks 10.000 euro meer nodig. Om een (verdere) stijging van het lesgeld of een ledenstop te voorkomen, vraagt de stichting of de gemeente bij wil springen. Vandaar dat B&W nu voorstellen het tekort van 2016 glad te strijken; later volgt een voorstel voor een structurele verhoging van de bijdrage. "Muziekonderwijs is goed voor de vorming van kinderen. Als we de eigen bijdrage verhogen, haken er misschien af", zegt Bel. B&W zijn enthousiast over de inzet van de verenigingen: "De kinderen krijgen les in het eigen dorp, tijdens uitvoeringen zijn er bijdragen van jeugdorkestjes. Je ziet steeds meer 'jong grut'. De verenigingen hebben het goed voor elkaar. Dit verhoogt de gemeenschapszin."