Lingewaal financieel 'mooi op schema'

asperen • "Lingewaal blijft financieel op koers. We liggen mooi op schema." Dat is de analyse van wethouder van financiën Govert van Bezooijen. Donderdag (morgen) behandelt de raad van Lingewaal de Voorjaarsnota.

Deze nota geeft de financiële tussenstand weer. "We prikken even de thermometer in de begroting", legt het college uit. In eerste instantie is het dan schrikken geblazen: na verwerking van alle mee- en tegenvallers tot nu toe dreigt er dit jaar een tekort van 230.000 euro. Maar schijn bedriegt, benadrukt Van Bezooijen. "We nemen in de Voorjaarsnota alleen de cijfers mee die vast staan. We verwachten dat de tegenvallers en extra uitgaven straks via de meicirculaire worden gecompenseerd." Dan gaat het onder meer om een aanpassing van de salarissen van de ambtenaren en het minimabeleid dat door Avres (voorheen RSD) wordt uitgevoerd.

Zo zijn gemeenten meer geld kwijt, doordat meer gezinnen met kinderen die in financiële nood verkeren aankloppen bij de Stichting Leergeld. Deze stichting zorgt ervoor dat kinderen toch mee kunnen doen aan (sport) activiteiten die voor leeftijdsgenootjes normaal zijn. Ook stijgen de kosten door de vluchtelingencrisis. Gemeenten bieden meer vluchtelingen huisvesting aan. Om die woningen in te kunnen richten, verstrekt de gemeente een lening. Ook is er een flinke stijging in het aantal aanvragen voor bijzondere bijstand voor de kosten van het beschermingsbewind. In zulke gevallen wordt de bevoegdheid over de financiën overgenomen door een bewindvoerder. Een flink deel van de extra kosten denken B&W terug te krijgen, daarnaast verwacht de gemeente veel geld als de procedures rond de precariorechten zijn afgerond. Bovendien is er een regeling, waardoor kleinere gemeenten gecompenseerd worden door het Rijk. "We rekenen ons niet rijk, maar er zit nog veel geld in de pijplijn. We denken dat er in totaal zo'n drie tot vier ton aan zit te komen." Als blijkt dat de verwachte meevallers onvoldoende zijn om het negatieve saldo te compenseren, komen B&W voor 1 september met voorstellen naar de raad om het jaar toch met een plus af te sluiten.