Platform richt zich vooral op het geven van praktische hulp

Kerken vormen Diaconaal Platform

leerdam • "Het is uniek voor Leerdam dat er zoveel kerken meedoen en we naast elkaar en niet tegenover elkaar staan." De kerken zijn anderhalf jaar geleden met de plannenmakerij aan de slag gegaan vanuit de bijbelse opdracht 'God lief te hebben boven alles en de naaste als onszelf', vertellen (aankomend) voorzitter Aart van Zandwijk, penningmeester Kees Kaasjager en bestuurslid Rinus van Rangelrooij. Elf kerken hebben de handen in elkaar geslagen, een paar doen er nog niet mee. "We hebben iedereen benaderd, enkele kerken twijfelen nog. Die proberen we over de streep te trekken. Het initiatief moet groeien."

Het DPL is vooral bedoeld om mensen in nood die nergens meer terecht kunnen vooruit te helpen. Daarbij gaat het vooral om kortdurende praktische hulp. "Als het echt niet lukt bij familie of de normale loketten staan wij klaar. We zijn geen financiële instelling, geven ook geen geld, maar bieden praktische ondersteuning. Denk aan vervoer naar het ziekenhuis, noodhulp aan mensen die uit hun woning worden gezet, hulp bij het koken, de administratie of een verhuizing. En mensen kunnen ook bij ons aankloppen voor een wasmachine of een koelkastje en als iemand in afwachting is van een uitkering kunnen we ook gerust een keer samen boodschappen gaan doen. In veel gevallen kunnen we als kerken een beroep doen op onze vrijwilligers. Die vormen ons grootste kapitaal." Omdat 'kerkmensen' doorgaans al geholpen worden via de 'eigen' diaconie, richt het DPL zich vooral op niet-kerkelijken. "Als kerk willen we aandacht hebben voor onze medemens. Dat gebeurt natuurlijk al binnen onze eigen gemeente. Maar de nood houdt niet op bij de kerkdeur. We krijgen ook steeds meer hulpvragen van mensen die niet bij een kerk horen."

De aspirant-bestuursleden zijn niet bang dat mensen in nood de kerkelijke achtergrond van het DPL als drempel zien om hulp te vragen. "We komen niet als kerk langs bij de mensen, maar als hulpverleners." De bestuursleden beseffen dat er in Leerdam al veel initiatieven zijn om mensen te helpen. "Die willen we als DPL uiteraard niet torpederen. Laten ze alsjeblieft doorgaan met hun werk. We willen graag overleggen wat we als kerken kunnen doen." Bij de aanpak van het werk gaat het DPL in zee met 'Samen Doen', voorheen de Stichting Welzijn die de hulpaanvragen bekijkt. "Want wijzelf beschikken niet over die kennis." De deelnemende kerken leveren een lid voor de Raad van Toezicht, hulpverleners en – naar draagkracht – een financiële bijdrage. Het startkapitaal bedraagt 5.000 euro.

De gemeente is enthousiast over het initiatief en verdubbelde via een subsidie van 5.000 euro het beschikbare bedrag. Al wordt die startsubsidie vooral gebruikt voor organisatorische zaken. Wethouder Arie Keppel: "Verblijdend dat de kerken oog hebben voor de nood van de wereld. Dit is een zeer waardevol initiatief." Zijn collega Bart Bruggeman benadrukt dat het DPL 'open staat voor iedereen', maar dat er inmiddels ook overleg is met beide Leerdamse moskeeën om tot een soortgelijke aanpak te komen.

André Bijl