• Een impressie van één van de kamers van Hospice Lingesteyn.
• Een impressie van één van de kamers van Hospice Lingesteyn. Foto: aangeleverd

Hospice Lingesteyn zoekt vrijwilligers

leerdam • Het hospice van verpleeghuis Lingesteyn is op zoek naar vrijwilligers. Deze vrijwilligers krijgen extra begeleiding en kunnen een speciale training volgen.

In verpleeghuis Lingesteyn in Leerdam is een aantal appartementen ingericht voor cliënten in de laatste levensfase. In dit Hospice Lingesteyn kunnen zij 24 uur per dag rekenen op zorg medewerkers en ondersteuning van vrijwilligers. De komende tijd is ruimte voor nieuwe vrijwilligers. Niet iedereen heeft de mogelijkheid de laatste levensfase thuis door te brengen, omdat bijvoorbeeld familie of naasten niet langer de verzorging op zich kunnen nemen. "In Hospice Lingesteyn kunnen cliënten in een ruim appartement rekenen op mensgerichte zorg in een veilige en besloten sfeer waar aanvullende zorg tot de mogelijkheden behoort", zegt Brenda de Bruyn, teamleider van Hospice Lingesteyn. "Familie speelt natuurlijk een belangrijke rol. Een compleet team van gespecialiseerde medewerkers werkt met de cliënt en de familie nauw samen om de zorg en alles wat daarbij hoort goed en op maat te verzorgen."

De cliënten van Hospice Lingesteyn verblijven in de appartementen zo zelfstandig als mogelijk. "Het appartement is volledig ingericht, maar natuurlijk kunnen zij persoonlijke spullen meebrengen", zegt Brenda. "Bezoek is ieder moment van de dag welkom en het is voor familie mogelijk te overnachten in het appartement."


Training

"Voor deze cliënten zijn vrijwilligers onmisbaar", zegt Maria Bertels, vrijwilligerscoördinator in Lingesteyn. "Dat kan zijn tijdens een persoonlijk gesprek, maar ook door het regelen van een activiteit."

Brenda de Bruyn: "We realiseren ons dat dergelijk vrijwilligerswerk veel vraagt. Daarom vindt Rivas het ook belangrijk om hen goed te begeleiden. Alle vrijwilligers die zich willen inzetten voor cliënten in de laatste levensfase, kunnen een speciale training volgen." Er wordt ook gekeken naar bepaalde persoonlijke eigenschappen. "Het is bijvoorbeeld belangrijk dat deze vrijwilligers rustig zijn en ook voldoende afstand kunnen nemen van de cliënten en familie."

Meer informatie over vrijwilligerswerk in Lingesteyn en specifiek over vrijwilligerswerk in Hospice Lingesteyn voor cliënten in de laatste levensfase is te verkrijgen bij Maria Bertels via Rivas Zorglijn 0900-8440 of mail m.bertels@rivas.nl.