• Mark de Boer onthult het nieuwe aquarium.
• Mark de Boer onthult het nieuwe aquarium. Foto: Nico van Ganzewinkel

Reusachtig aquarium onthuld

leerdam • Mark de Boer, vakgroephoofd en curator van het Oceanium in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, heeft zaterdag het nieuwe, reusachtige aquarium in onderwaterdierentuin Aqua Zoo in Leerdam onthuld.

De afgelopen maanden is met veel inzet en enthousiasme door een team van vrijwilligers gewerkt aan het opstellen en inrichten van het aquarium van vier meter lang, 1,25 meter breed en zeventig centimeter hoog. Het geheel heeft een inhoud van 3.500 liter. Aqua Zoo wist Mark de Boer van Diergaarde Blijdorp te strikken voor de onthulling ervan.

Dit aquarium is ingericht als West-Afrikaanse biotoop, met onder meer Congo-zalmen, glasmeervallen, olifantsvissen, kersebuiken en lichtoogjes. De beplanting is helemaal afgestemd op de Congo-rivier.

Jubileum

Aqua Zoo bestaat dit jaar vijfentwintig jaar. Toen werd de eerste tijdelijke expositie met haaien gehouden in het souterrain van het verpleeghuis Lingesteyn. Deze oorspronkelijk tijdelijke expositie is dankzij de inzet van vele vrijwilligers van aquariumvereniging De Discus nog steeds in stand gehouden en is tegenwoordig een officiële dierentuin. De Discus telt bijna honderdvijftig leden en Aqua Zoo wordt daarnaast gesteund door diverse sponsoren. Zij houden de ruim veertig vivaria op een vloeroppervlakte van vierhonderd vierkante meter in stand.

De dierentuin is gevestigd aan het Lingesteynplantsoen 21.


q www.aquazoo-leerdam.nl