• Een leerling van de Rotondaschool is bezig met het schillen van een wilgentak. (foto: Dick Aanen)
• Een leerling van de Rotondaschool is bezig met het schillen van een wilgentak. (foto: Dick Aanen) Foto: Dick Aanen

Educatief programma Het dagboek van de kooiker

Kinderen ontdekken de eendenkooi

waardenburg • Een meisje uit groep 6 vindt het allemaal fantastisch. Vooral als ze aan het eind van het programma met eigen handen een wilgentak mag schillen. Met zo'n ouderwets apparaat, die het overigens nog prima doet.

Het meisje gebruikt al haar kracht om de tak te ontdoen van de barst. Even later doet ze hetzelfde kunstje nog een keer over met drie jongens van haar school. "Dit is het leukste van de eendenkooi", zeggen ze eensgezind. "En dat we door de verrekijker mochten kijken."

Feestje

De leerlingen van de Rotondaschool waren de eerste kinderen die deelnamen aan het nieuwe educatieprogramma 'Het dagboek van de kooiker'. Genoeg reden voor een feestje. Daarom werden de kinderen na gedane arbeid getracteerd op een heerlijke taart. Bij dit feestelijke gebeuren waren ook wethouder Jaap Andriesse van de gemeente Neerijnen en de gepensioneerde kooiker Leen van der Ham aanwezig.

"De kinderen die nu deelnemen zijn kinderen met een taalachterstand", zegt Dianne Renders, boswachter bij Staatsbosbeheer. "Dat maakt het extra leuk, omdat deze kinderen niet de eersten zijn die je hier in de eendenkooi zou verwachten."

Het programma 'Het dagboek van een kooiker' bestaat uit een combinatie van cultuurhistorie en natuurbeleving. De schoolkinderen beleven de natuur op speelse wijze door een aantal doe-opdrachten. Staatsbosbeheer brengt op deze manier de natuur dichter bij de kinderen.

Tijdens de excursie gaat het niet alleen om het overdragen van de 'kennis der natuur'. Alle zintuigen worden aan het werk gezet. Het gaat om hoofd, hand en hart. "Kinderen hoeven niet precies te weten of een bepaalde boom een es of een eik is en ook niet hoe die specifieke eend nu precies heet", zei Renders in een eerder interview met deze krant.

Binding

"Het gaat erom dat kinderen binding krijgen met de natuur, ervaren hoe fijn het is om in de natuur te zijn en te beleven hoe is het is om onderdeel te zijn van die natuur." Leerlingen moeten bijvoorbeeld opmeten hoe lang de vanginstallatie voor de eendenkoo is, ze mogen door een verrekijker kijken en ze moeten ervaren hoe het voelt om even helemaal stil te zijn.

De eendenkooi ligt in natuurgebied 't Broek in de zuidwestelijke Betuwse Tielerwaard en is maar liefst 500 jaar oud. Het is één van de mooiste eendenkooien van Staatsbosbeheer en nog steeds helemaal compleet. De kooiplas ligt tussen de oude knotwilgen en -essen. Met een vanginstallatie ving de kooiker de eenden. Hij werkte nauw samen met zijn hond om wilde eenden in de vangpijp te lokken. Vroeger ving de kooiker de eenden voor de slacht, later ook voor onderzoek.

Momenteel worden er geen eenden meer gevangen in de kooi in Waardenburg, maar wordt de eendenkooi uitsluitend gebruikt voor excursies en educatie.

Belangstelling

De leerlingen van de Rotondaschool kregen donderdag uitleg van een aantal speciaal opgeleide vrijwilligers van Staatsbosbeheer. Al enkele andere scholen hebben inmiddels belangstelling getoond. "Het is nu aan bijna aan het eind van het schoolseizoen en dan hebben veel schoolklassen hun programma al gepland", zegt Diana Renders. "Na de zomer gaan de scholen hun nieuwe programma vaststellen en dan verwachten we ook wel wat meer concrete aanvragen."

Scholen die belangstelling hebben voor een ontdekkigstocht door de eendenkooi kunnen bellen naar 0418-592411 of contact opnemen via het emailadres dewaarden@staatsbosbeheer.nl. Op de website van Staatsbosbeheer is ook meer informatie te vinden.

q www.staatsbosbeheer.nl