• Het team van Hofstede Makelaardij.
• Het team van Hofstede Makelaardij. Foto: Aangeleverd

Hofstede Makelaardij bestaat 25 jaar

regio • Toen Nico van Vliet in mei 1991 in Veen aan de Tuinstraat zijn makelaarsactiviteiten opstartte, zocht hij voor zijn bedrijf een toepasselijke naam. Internet en Wikipedia waren nog onbekend. Van Vliet raadpleegde daarom de Dikke van Dale. Het werd Hofstede.

"Oud huis en boerderij", vertelt de Veense makelaar met een glimlach. Zo werd Hofstede Makelaardij geboren. Anno 2016 is Hofstede Makelaardij een begrip in de streek. Temeer ook omdat het bedrijf in Veen door de jaren heen er broertjes in de vorm van franchisenemers bij kreeg. Zo worden in Werkendam (eigenaar Joost de Keijzer), in Meerkerk (Gerco en Oudsten), in Zaltbommel (Marion Blom), in Gorinchem (Stefan van Middelkoop) en in Sliedrecht (Albert de Lange) ook onder de Hofstede-vlag panden verhandeld.

Na een carrière bij een bank begon 25 jaar geleden bij oprichter Nico van Vliet (54) makelaarsbloed door de aderen te stromen. "Een prachtig vak", steekt 'de jubilaris' van wal. "Je komt in allerlei soorten huizen, van opknappers tot luxe villas. Je ontmoet ook allerlei soorten mensen: arm en rijk, aardig en onaardig, blij en verdrietig. Kortom: de mensen op zijn puurst."

Bij Hofstede hebben ze door de tijd heen geleerd dat je de mensen het gevoel moet geven dat je partner bent. "Je moet mensenmens zijn anders werkt het niet. Een makelaar moet een betrouwbare partner zijn. Dat staat met stip op nummer één. En je moet deskundig zijn, weten waar je het over hebt." Van Vliet onderstreept: "Met deze pijlers heb je ook gelijk de kracht van Hofstede Makelaardij te pakken."

Er is veel veranderd. Van Vliet: "Ik zeg altijd: we zijn veranderd van line naar online. Toen we begonnen moest ik met een fotorollertje naar een fotozaak en vervolgens de foto van het te verkopen huis op een brochure plakken. Nu is alles op Funda te zien. Vroeger had je de hele dag telefoon. Nu bellen ze op met: 'we hebben op Funda dat en dat huis gezien.' We worden nu veel later in het proces ingeschakeld."

"Ik voorzie in onze branche ook een steeds verdergaande automatisering. Veel makelaars zullen ook voor ad hoc klussen worden ingeschakeld. Vooral het laatste half jaar zie je dat veel mensen een aankoopmakelaar meebrengen. Ze kopen je deskundigheid meer in voor bepaalde aspecten." Bij Hofstede Makelaardij zijn ze verheugd dat de huizenmarkt weer is opgekrabbeld is. "De woningmarkt is weer lekker op toeren gekomen. Er is weer veel vertrouwen in de markt en het geld kost niks."

Het zilveren jubileum viert Hofstede met acties. Zo worden er deze maand iPads onder de opdrachtgevers verloot, kon er al een slagzin worden afgemaakt en kon de waarde van een aantal panden worden geraden. "Er volgen in het jubileumjaar elke maand nieuwe acties", besluit Van Vliet.