Geen onnodig 'gesleep' met statushouders

regio • De vluchtelingen die zijn opgevangen in de noodopvanglocatie in het Belastingkantoor in Gorinchem krijgen deze maand duidelijkheid over hun verblijfsvergunning. Degenen die mogen blijven, worden opgevangen in de regio.

De regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en een aantal gemeenten uit de Drechtsteden hebben COA gevraagd om deze mensen - binnen de reguliere taakstelling – op te vangen in de eigen regio. Dit om inhumaan 'gesleep' met mensen naar diverse plekken in het land te voorkomen. COA is akkoord gegaan. De betrokken gemeenten in de regio (Alblasserdam, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenwaard, Sliedrecht, Zederik, Zwijndrecht) hebben in 2016 een taakstelling van in totaal 514 vergunninghouders. Dit aantal wordt door het aanbod van de regio en een deel van de Drechtsteden aan COA niet overschreden. Verwacht wordt dat 85 procent van de ongeveer 260 bewoners van de opvanglocatie Belastingkantoor een verblijfsvergunning krijgen. Gemeente Leerdam zal allereerst de vluchtelingen die bij hen in M3 hebben gezeten, proberen te plaatsen. Het resterende deel van de taakstelling zullen zij invullen met statushouders uit Gorinchem. Door de mensen die nu al binnen de regio opgevangen worden, ook een woonplaats in de regio te bieden, hoeven ze niet weer op nieuw te beginnen met een band opbouwen met een nieuwe woonplaats.

Vanuit dat perspectief kan er ook snel gestart worden met een goede integratie binnen de verschillende gemeenten. Kinderen die nu naar de internationale schakelklassen in Gorinchem of de Drechtsteden gaan kunnen daar dan ook gewoon naar toe blijven gaan.

In de afgelopen maanden hebben de gemeenten de taakstelling voor de eerste helft van het jaar veelal al weten te realiseren. Ook de invulling van de taakstelling in de tweede helft van het jaar lijkt geen problemen op te gaan leveren. De plaatsing van vergunninghouders heeft het afgelopen jaar niet geleid tot langere wachttijden voor woningzoekenden blijkt uit gegevens van de woningcorporaties.