Lezing Peter van Assche

acquoy • Architect Peter van Assche houdt dinsdag 17 mei een presentatie over de architectuur van de Linge. Dit vind plaats op KunstFort Asperen, waarvoor hij de nieuwe taveerne en de nieuwe glaskoepel ontwierp. Een van zijn andere ontwerpen was de verbouwing van het Nationale Glasmuseum in Leerdam.

Peter van Assche is architect. Hij begon als informatietheoreticus en startte een promotie aan het Institute for Experimental Mathematics in Essen. Daar ontdekte hij dat zijn creativiteit beter tot zijn recht kwam in het ontwerpen van gebouwen. In 2001 studeerde hij af aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam. Sinds 2002 leidt Peter van Assche bureau SLA. De projecten kenmerken zich door een integrale benadering van gebouw en omgeving, een serieuze dialoog met klanten en een opmerkelijk plezier in complexe vraagstukken. Bureau SLA kreeg een aantal onderscheidingen. Het Nationaal Glasmuseum werd door de Volkskrant uitgeroepen tot beste nieuwe gebouw van 2010 en kwam in het Jaarboek Architectuur Nederland 2011, de Top 30 van Nederlandse Architectuur.

De avond start om 18:30 uur met een excursie naar de lichtkoepel van KunstFort Asperen, de lezing van Peter van Assche begint om 19:30 uur. Om 20:45 uur volgt de afsluiting met de algemene ledenvergadering van de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap, de organisator van de avond. Deze vereniging werd in 1990 opgericht door een aantal enthousiaste bewoners die bezorgd waren over de ontwikkelingen die binnen het gebied plaatsvonden. Commerciële en recreatieve projecten volgden elkaar in rap tempo op zonder dat de karakteristieken van het landschap werden gerespecteerd. Het plan werd opgevat om een vereniging in het leven te roepen die niet uitsluitend met een waakzaam oog de ontwikkelingen zou gaan volgen maar die ook met een realistische blik de onvermijdelijke groei van het gebied voor ogen zou houden. Inmiddels is de vereniging met haar ruim vijfentwintig jaar een volwassen club van vrijwilligers die participeert in tal van projecten en een dialoog aangaat met gemeentes, provincies, waterschap en Staatsbosbeheer.

De bijeenkomst in KunstFort Asperen is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de vereniging. Niet-leden betalen wel vijf euro entree. Er is ruimte voor maximaal vijftig personen. Aanmelden kan via secretaris.vbl@gmail.com.