• De initiatiefnemers op de plek van het landgoed.
• De initiatiefnemers op de plek van het landgoed. Foto: Aangeleverd

'We willen zorg en groen combineren'

Start Linge's Zorglandgoed

rumpt • Over een paar weken wordt begonnen met de grondontwikkeling. Begin 2017 kunnen de eerste bewoners hun intrek op het landgoed nemen. "Iedereen staat in de startblokken." Initiatiefnemers Nicoline van Iperen en Cor van den Berg zijn de koning te rijk. Eind april werd bekend dat de Raad van State (RvS) de bezwaren tegen de komst van het landgoed terzijde schoof. "We hebben groen licht. Een geweldig gevoel." De Raad van State wees o.a. het argument van de hand dat de ontwikkeling van de Hollandse Waterlinie zou worden geschaad door het landgoed. Maar ook de constatering dat het project niet tot onevenredig grote veranderingen leidt, stemt de initiatiefnemers tot tevredenheid. Hoewel de voorlopige voorziening – die de start van de bouw tegenhield - van tafel is, betekent dat nog niet dat er een definitief einde is gekomen aan het juridische gesteggel. Rond de zomer volgt een bodemprocedure bij de RvS. "Maar die zien we vol vertrouwen tegemoet. Dan komen grotendeels dezelfde punten aan de orde die de RvS nu heeft afgewezen." Vandaar dat het duo vol enthousiasme aan de slag gaat om hun droom te realiseren. Van Iperen en Van den Berg benaderen inmiddels degenen die zich in de afgelopen jaren hebben aangemeld als zorgvrager. "Er staan 17 mensen op de wachtlijst. We gaan er nu actief mee aan de slag. We hopen over een maand of zeven, acht open te gaan, een reële termijn voor zorgvragers."

Eind 2009 ontstond het idee voor het zorglandgoed, in 2010 kregen de plannen vaste vorm en meldde het tweetal zich bij de gemeente. Waar die positief reageerde, moest een deel van de inwoners van Rumpt bitter weinig van het plan hebben. Een actiegroep verzette zich fel tegen het landgoed. De initiatiefnemers stellen vast dat de argumenten lang niet altijd klopten en er soms behoorlijk op de 'man' werd gespeeld. "Vaak werd een deel van het verhaal verteld, of cijfers klopten niet. Het is lastig je daar tegen te verweren. Er werd gezegd dat we er zelf beter van werden en we mooi in het groen wilden wonen. Zulke beschuldigingen zijn nooit leuk. Maar: ook de tegenstanders zijn van harte welkom op het landgoed om er te wandelen of een appeltje te plukken."

Combinatie van zorg en groen

De plannen van Nicoline en Cor ontstonden door hun zorg voor mensen die hulp nodig hebben en persoonlijke ervaringen met zorgvragers met dementie. "We willen zorg en groen combineren. De kwaliteit moet daarbij voorop staan. We willen de mensen een gelukkige (oude) dag bezorgen door ze de natuur te laten beleven: genieten van het groen, beweging en de frisse buitenlucht. Dieren, bloemen en de geuren en kleuren van de natuur zorgen voor een bepaalde beleving. Mensen reageren daar positief op. Laat ze maar in beweging komen, eventueel met rolstoel of bed en al naar buiten. Bovendien kijken we wie iemand is en wat hij of zij nog kan. We gaan uit van de behoeften en mogelijkheden van zorgvragers, niet van wat ze niet meer kunnen. We hoorden laatst van iemand met dementie die veel vrijheid gewend was en erg van vliegen hield. Hij voelde zich opgesloten in het verpleeghuis en liep steeds weg. Al zouden we straks een vliegtuigje op ons landgoed moeten zetten, wij bedenken iets wat hem boeit waardoor hij niet meer weg wil. Aansluiten bij de zorgvragen, anders reageren mensen niet en zakken steeds verder weg." Die aanpak – de combinatie van zorg en groen, leuke dingen doen, uitgaan van het welbevinden van mensen – spreekt aan. Momenteel wordt gekeken of Linge's Zorglandgoed één van de koplopers binnen het concept 'Grijs, Groen en Gelukkig' kan worden. "Het was bovendien dé reden waarom mensen zich - ondanks de aanvankelijke onzekerheid - aanmeldden voor een plaats op het landgoed. Daar komt bij dat mensen niet meer weg hoeven, ook niet als ze somatische klachten krijgen of terminaal worden. Uiteraard zijn mantelzorgers welkom. We doen er alles aan om het voor de zorgvragers en hun omgeving zo makkelijk mogelijk te maken."

Het landgoed sluit aan bij de omgeving: groen, ruim, met bosschages en doorkijkjes, fruitbomen en moes- en geurtuinen. "Het wordt een open landgoed waar de mensen naar toe kunnen en ontmoetingen centraal staan." In deze omgeving willen de initiatiefnemers hun idealen verwezenlijken. "De zorg moet kleinschaliger en goedkoper. Geen dure kantoren en hoge salarissen. Het geld moet ten goede komen aan de zorgvragers. Dan kan ook ons 'personeel' hun werk met passie en liefde doen. We staan te popelen om te beginnen."