Arkel-Dodewaard: twee keer zoveel ongelukken als gemiddeld

PvdA pleit voor extra rijbaan A15

regio • De PvdA Gelderland is een petitie gestart waarmee ze de regering en de tweede kamer oproept om snel te komen met maatregelen om de A15 veilig en volwaardig te maken.

"Deze snelweg is de afgelopen jaren veel drukker geworden en zal alleen nog maar drukker worden als de aansluiting bij Zevenaar en de brug bij Rhenen klaar zijn", zegt statenlid Piet Wanrooij, in de regio ook bekend als gemeentesecretaris van Neerijnen. "Er zijn dus snel maatregelen nodig, maar de rijksbudgetten die tot 2028 beschikbaar zijn voor infrastructuur zijn al grotendeels gelabeld."

In de petitie wordt gepleit voor het plaatsen van matrixborden en een filedetectiesysteem om weggebruikers te waarschuwen bij files. Veel aanrijdingen ontstaan doordat chauffeurs niet op tijd zien dat het verkeer voor hen stilstaat. De politie gaat er vooralsnog vanuit dat dit ook de oorzaak was van het ongeluk op 11 april ter hoogte van Vuren, waarbij een auto werd platgedrukt tussen twee vrachtwagens. Dat werd de automobiliste fataal. Het onderzoek naar dit ongeval is overigens nog niet afgerond.

In juni 2013 reed een vrachtwagenchauffeur in op een file bij Ochten. In de nieuwe opstopping achter hem ontstond een tweede ongeluk. Ruim een jaar later botste een motorrijder ter hoogte van Geldermalsen op een file. Beide bestuurders overleefden het niet. Er zijn overigens ook veel dodelijke ongelukken met andere oorzaken. Twee dagen voor het incident met de motorrijder werd een automobilist geschept op de vluchtstrook doordat een vrachtwagenchauffeur niet oplette.

In 2014 trok de PvdA ook al aan de bel bij minister Melanie Schultz van Haegen. Die gaf toen nog aan dat de kans op een ernstig ongeluk op de A15 kleiner is dan het landelijke gemiddelde op snelwegen. "Die opvatting is inmiddels achterhaald door een recent onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Regio Rivierenland", zegt Wanrooij.

Uit het rapport blijkt dat tussen de Gelderse grens en Dodewaard het aantal ongelukken sinds 2010 is toegenomen, terwijl dat landelijk daalt. De kans op een ongeluk op dat stuk snelweg is volgens de onderzoekers twee keer zo groot als elders.

"Er gebeuren op de A15 ook meer ongevallen met vrachtwagens dan gemiddeld", weet Wanrooij uit contacten met onder andere de brancheorganisatie voor het vrachtvervoer en de ANWB. Bij de helft van de ongevallen met dodelijke afloop is een vrachtauto betrokken. De A15 blijkt onoverzichtelijk door niveauverschillen en bochten. Dat vergroot de kans op ongelukken, waarbij het vooral voor vrachtwagenchauffeurs moeilijk is om snel genoeg te kunnen remmen.

De eerder aangekondigde extra weginspecties en het ingestelde inhaalverbod vindt de partij niet voldoende. Juist omdat de snelweg de komende jaren alleen maar drukker zal worden, wil de PvdA behalve filedetectie ook een derde rijbaan of een spitsstrook. "Hierover hoef je niet na te denken tot 2028, hier kan je meteen mee beginnen", aldus Wanrooij. Hij wijst naast de veiligheid ook op de kosten van de files op de A15. Die kosten de maatschappij 68 miljoen euro per jaar.

Vrijdagmiddag hadden ruim duizend mensen de online petitie ondertekend. De PvdA hoopt met de lobby de Tweede Kamer te overtuigen snel geld uit te trekken voor meer ruimte voor het verkeer op de A15. De handtekeningenactie is te vinden via www.petities.nl.

Janneke Boogaard