• De fusiebesprekingen vonden plaats bij De Huyskamer in Hagestein.
• De fusiebesprekingen vonden plaats bij De Huyskamer in Hagestein. Foto: Nico van Ganzewinkel

PvdA-afdelingen gaan fuseren

hagestein • Tijdens de 1-meiviering in restaurant De Huyskamer in Hagestein is de aftrap gegeven om te komen tot één nieuwe afdeling PvdA Vijfheerenlanden.

Naast het huldigen van drie jubilarissen maakten de fracties en bestuur bekend om vanaf heden intensief samen te werken op weg naar één afdeling. Met het samengaan bereiden zij zich voor op de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.

Na het besluit van begin novemer 2015 waarbij de drie gemeenteraden besloten om te fuseren, is de samenwerking tussen de PvdA fracties in een stroomversnelling gekomen. Al snel waren de fracties en besturen het er met elkaar over eens dat er één PvdA-afdeling Vijfheerenlanden moet komen. In de verschillende ledenvergaderingen van begin dit jaar werd al snel duidelijk dat er sprake is van een zeer groot draagvlak voor de fusieplannen. "Wij zijn er van overtuigd dat schaalvergroting onontkoombaar is", zegt Joop van Montfoort, fractievoorzittter van PvdA-Vianen. "Het liefst zou je zelfstandig willen blijven, maar kijkend naar de bestuurlijke complexiteit en de opgaven waar gemeenten voor staan, is dit niet langer verantwoord. Om deze complexe opgaven de meer dan broodnodige sociaal democratische rode kleur mee te geven is een robuuste PvdA-afdeling Vijfheerenlanden een must."

Er moeten volgens Van Montfoort op korte termijn belangrijke keuzes worden gemaakt voor de nieuw te vormen gemeente Vijfheerenlanden. "Dit moet je niet als lokale PvdA fractie alleen willen doen. Een breed gedragen Vijfheerenlanden bestuur met goed samenwerkende fracties leidt tot de mooiste rode resultaten."