Over de gerestaureerde molens in Hellouw

neerijnen • Molenexpert Jan van Rijnsbergen geeft dinsdag 10 mei in Stroomhuis Neerijnen een lezing over de restauratie van de twee molens in Hellouw.

Het betreft de Voorste of Hooglandsche en de Achterste of Laaglandsche molen met bijbehorende monumentale bruggen, sluizen en bakhuizen. Deze wipmolens zijn uniek in hun soort in Gelderland. Ze staan al vanaf de zestiende eeuw op deze plaats en de huidige molens zijn de derde generatie na verwoesting door kruiend ijs in 1574 en branden in de negentiende eeuw. Jan van Rijnsbergen, secretaris van de Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied, geeft in zijn lezing boeiende informatie met veel verhalen en beeldmateriaal over de molens, hun functie, de historie en de restauratie.

Bij de restauratie van de molens zijn alle gebouwen en terreinen betrokken. In de Achterste molen is een bezoekerscentrum ingericht, waar de geschiedenis van de dorpspolder Hellouw wordt verteld. De molen wekt via een generator op het waterwiel stroom op en voorziet hiermee samen met enkele zonnepanelen in de benodigde energie voor verwarming en verlichting van het bezoekerscentrum. Op Nationale Molendag op zaterdag 14 mei is de opening van de Achterste molen voor publiek. De molenlezing in Stroomhuis Neerijnen begint om 20:00 uur, entree is vijf euro.