College Geldermalsen pleit voor soberheid

geldermalsen • Het college van b en w van gemeente Geldermalsen drukt de gemeenteraad – na weer een positieve jaarrekening – op het hart voorzichtig te blijven met de centen. Ondanks dat er vijf miljoen overblijft op de eindbalans van vorig jaar, blijft de grondpositie van de gemeente als een zwaard van Damocles boven Geldermalsen hangen.

Kort gezegd: de gemeente heeft behoorlijk wat grond in haar portefeuille, maar is er niet in geslaagd dit rendabel te maken. Vooral het bedrijventerrein Hondsgemet is tot nu toe een teleurstelling. Minder bedrijven dan verwacht, hebben zich er gevestigd. Terwijl de gemeente wel flink wat geld heeft gestopt in het uitkopen van boeren en het financieren van een goede ontsluiting. "Een probleem met grote financiële impact", schrijft gemeente Geldermalsen. Volgens het college betekent dit dat het gemeentebestuur ook het komende jaar financieel op haar tenen moet lopen. "Dat betekent: voorzichtig begroten, terughoudend zijn met het initiëren van nieuw beleid, tijdig en goed inschatten van mogelijke risico's en continue aandacht voor het terugdringen van de kosten van de bedrijfsvoering met behoud van kwaliteit."

Ondanks het overschot dat de eindbalans over 2015 laat zien: een slordige vijf miljoen. Maar dit betekent volgens het college van b en w niet dat de broekriem wat losser mag dit jaar.

"Nu er sprake lijkt van structureel positieve jaarrekeningen ontstaat, overigens heel begrijpelijk, de verleiding om wat minder kritisch om te gaan met wensen voor nieuw beleid en ook de hoogte van de lastendruk nog eens tegen het licht te houden. Het college wil graag hierover de discussie met de gemeenteraad voeren om samen opnieuw de grenzen van wenselijkheid en haalbaarheid te bepalen."

Het college benadrukt dat 'voorzichtigheid' geboden is. Niet alleen vanwege de grondexploitatie, maar ook vanwege de mogelijk fusie met Lingewaal en Neerijnen. "Voorkomen moet worden, dat een ruimhartiger financieel beleid een negatieve claim gaat leggen op een gezonde start van een eventuele fusiegemeente."