• Spool tijdens één van de  voorronden van JamPop in Everdingen.
• Spool tijdens één van de voorronden van JamPop in Everdingen. Foto: Nico van Ganzewinkel

Spool: 'Potentie om groot te groeien'

leerdam • "Een band met grote potentie", luidde in 2012 het professionele jury-oordeel over de toen net gestarte Leerdamse rockband Spool.

De band lijkt die belofte volledig waar te maken. Vorige maand won de viermanformatie de finale van de 27e editie van het regionale muziekconcours Parel van de Betuwe in een uitverkochte TwentieToe in Tiel. En eind deze maand wacht een nieuw hoogtepunt als finalist van JamPop in Everdingen. "In Tiel hadden we vooraf helemaal niet het idee dat we zouden gaan winnen", zegt drummer Peter van Ham. "Onze instelling was gewoon om een leuke avond te hebben, een paar zieltjes te winnen voor onze muziek en ook om andere collega-bandleden te ontmoeten. Dat je dan wint, is supertof, vooral omdat we nu in september mogen spelen op Appelpop, een festival op de Waalkade waar je U tegen zegt."

Chemie

Peter richtte de band in 2011 op, samen met stadsgenoot Jeroen Hoegee (zang/gitaar). Yorick van Doorn (gitaar) en Martijn Engels (basgitaar) maakten de line-up compleet. In de jaren daarop werkten ze aan hun repertoire en traden ze op in kleine zalen en op festivals. In 2013 werd Marijn vervangen door Bart Pekelharing. "Zijn komst heeft de band een enorme boost gegeven", zegt Peter. "Er ontstond opeens veel meer chemie binnen de band. Bart wist precies hoe bepaalde nummers gebracht moesten worden en hoe het bandgeluid moest klinken."

Aanvankelijk speelde Spool vooral popnummers, later koos de band voor het meer stevige rock-repertoire. Peter "Onze voorbeelden zijn Foo Fighters, Shinedown, maar ook Queen, U2 and Guns & Roses. Aanvankelijk was het vooral een smeltkroes, maar we ontwikkelen steeds meer een eigen authentiek geluid." In 2015 werkte Spool aan hun eerste EP, met daarop hun eerste single 'Fall Down'.

Spool is consequent bezig om het niveau omhoog te krikken en om een trouwe schare van fans aan zich te binden. Jeroen: "Het is onze ambitie om groter te groeien. We zijn er nog steeds van overtuigd dat er serieuze potentie in onze band zit. Dat merk je bijvoorbeeld aan de reacties op social media. Het plaatje klopt. Mensen vinden ons spontaan en benaderbaar." Of de band ook echt doorbreekt, hangt volgens Jeroen echter van veel factoren af. "Uiteraard van de goede liedjes en de presentatie. Maar het gaat er ook om dat je op het juiste moment de juiste mensen ontmoet. Hoe meer je speelt, hoe groter die kans wordt. Kijk naar een band als Kensington. Die hadden tien jaar geleden ook niet verwacht dat ze nog eens voor een uitverkocht Ziggo Dome zouden spelen."

De volgende grote uitdaging voor Spool is de finale van JamPop in Everdingen. "JamPop is wat kleinschaliger dan Parel van de Betuwe, maar voor zo'n klein dorp is het niveau best heel hoog."