• Ryszard Lewczynski trouwde tijdens de oorlog met een Engelse vrouw.
• Ryszard Lewczynski trouwde tijdens de oorlog met een Engelse vrouw. Foto: Privébezit

Woensdag flypast, woensdag en donderdag tentoonstelling

Mysterie rond Poolse piloot duurt voort

vuren • Zeker is dat de spitfire van Ryszard Lewczynski op 16 september 1944 neerstortte op het huis van Bart van der Meijden bij Leuven. Van der Meijden en zijn twee dochters Mijntje en Lena kwamen daarbij om. Lewczynski werd gevangen genomen. Zijn familie in Polen en zijn Engelse vrouw hebben nooit meer iets van hem gehoord. Daarom werd aangenomen dat de piloot was geëxecuteerd en op een onbekende plek begraven.

Dankzij de onlangs opgerichte EGVL weten Lewczynski's nazaten in Engeland sinds begin dit jaar wat er op 16 september 1944 is gebeurd. "De man van zijn kleindochter was op internet aan het zoeken naar informatie over hem en kwam op onze website terecht", vertelt EVGL-voorzitter Peter den Tek. "De familie was erg onder de indruk dat bij het neerstorten van de spitfire drie mensen zijn omgekomen en heeft daarvoor excuses aangeboden, hoewel zij er natuurlijk niets aan kunnen doen."

Adres Onbekend

De aangetrouwde kleinzoon informeerde ook familie van de geallieerde vliegenier in Polen. Zo kwam Den Tek te weten dat de familie eerder op zoek was geweest naar nadere informatie. "Zij vertelden mij dat Adres Onbekend in 1989 al eens een oproep voor hen heeft gedaan. Naar aanleiding van die uitzending meldde iemand dat Ryszard in een bejaardentehuis in Heemstede zou zitten, maar dat leek een dood spoor."

Er zijn ook berichten dat Lewczynski in 1946 in Helmond zou zijn geweest. "We zoeken verder in Helmond en Heemstede", meldt Den Tek.

Begraven

Hij heeft via Adres Onbekend nog geprobeerd de oude tip verder na te trekken. Dat leverde geen nieuws op, maar wel een aanbod om opnieuw een oproep te doen in het radioprogramma, nu om te proberen erachter te komen waar hij begraven ligt. Het is immers aannemelijk dat de Pool inmiddels is overleden. Die oproep, anderhalve maand geleden, leverde echter ook geen aanknopingspunten op.

"Ik ben nu ook aan het kijken of hij voorkomt in de archieven van de Duitse gevangenkampen en dan met een andere spelling van zijn naam, want het is een naam die je snel verkeerd spelt."

Het blijft mysterieus dat Lewczynski, als hij de oorlog heeft overleefd, niets heeft laten weten aan zijn vrouw en dochtertje in Engeland. "Het kan nog altijd zo zijn dat hij toch is doodgeschoten door de Duitsers", weet Den Tek.

Hoewel de inspanningen tot nu toe weinig hebben opgeleverd, kreeg de Lingewaalse stichting wel een bedankje van de Poolse ambassade. Niet alleen voor de zoektocht, maar ook naar het opnemen van de Poolse staatsburger in de route die de EVGL voorbereidt langs de Lingewaalse plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vijf geallieerde vliegtuigen zijn neergekomen.

Flypast

Fort Vuren wordt de uitvalsbasis voor het project. Vandaag, de dag van Dodenherdenking, maakt een Dakota DC3 een flypast over het fort. De Dakota zal rond 15.30 uur drie rondjes rond het fort vliegen. De RAF voert dit speciale eerbetoon kosteloos uit.

Belangstellenden zijn welkom boven op het fort en zullen daar een fantastisch uitzicht op de laag overkomende Dakota hebben. Over de vijf gecrashte vliegtuigen en zes piloten is een kleine tentoonstelling in Fort Vuren te zien op woensdag van 14.00 uur tot 18.00 uur en op Bevrijdingsdag van 10.00 tot 18.00 uur.


q www.egvl.nl

Janneke Boogaard