• Barbera Roza: 'Ik voel me wel thuis in dit mannenwereldje'
• Barbera Roza: 'Ik voel me wel thuis in dit mannenwereldje' Foto: André van der Vlerk

Barbera Roza: bloedfanatieke dartcoach

vuren • Na een afwezigheid van één jaar keert dartteam Koels 1 terug in de eredivisie van de Bliekse Dart Kompetitie (BDK). Captain is Barbera Roza: 44 jaar, bloedfanatiek, maar ook zó nerveus dat ze zelf niet meer speelt. "Als je slecht speelt, zet ik je er zonder pardon naast."

Twee seizoenen geleden degradeerde Koels 1 nog uit dezelfde eredivisie nadat de bond een nieuwe indeling had geïntroduceerd. De laatste vier teams, in plaats van de gebruikelijke onderste twee ploegen, moesten eruit. Waaronder de onfortuinlijke Vurenaren die de vierde plek van onderen bezetten.

Vrijdag speelt Koels 1 tegen het Noordelose Triple D zijn laatste competitiewedstrijd. Met nog één speelronde te gaan is de koploper in de eerste klasse niet meer door de concurrentie te achterhalen. "We staan twintig punten voor, terwijl er in een wedstrijd slechts negen punten te halen zijn", legt Barbera uit.

Dartvirus

De geboren en getogen Vurense raakte via haar man besmet met het dartvirus. Henk Steenbergen dart al sinds 1997 en is één van de steunpilaren van Koels 1. Een jaar of vier later begon ook Barbera, daarvoor actief in de turnsport, fanatiek te darten. Maar drie jaar geleden werd ze bevangen door een onverklaarbare nervositeit, een onder darters gevreesde handicap die darteritis wordt genoemd. Sindsdien staat ze niet meer achter de oche. "Ik kreeg trillende benen, de pijl kwam niet los van mijn handen. Het is een soort faalangst die tussen de oren zit."

Smeerolie

Barbera is als captain de smeerolie binnen Koels 1. Ze zoekt sponsors, verspreidt wedstrijdschema's, regelt het vervoer, vult de wedstrijdformulieren in, bepaalt welke vier darters in de basis starten, welke spelers in de dubbelwedstrijden aan elkaar gekoppeld worden, en in welke volgorde de darters hun wedstrijden spelen. "Niemand gooit graag van kop af, iedereen drinkt liever eerst een biertje om een beetje in de sfeer te komen. Maar toch moét er iemand beginnen." Alles wijkt voor de wedstrijddag op woensdagavond: "Daar komt niks en niemand tussen."

Bloedfanatiek

Barbera is bloedfanatiek, streng als het moet, maar legt haar team ook in de watten. "Als je slecht gooit, zet ik je er zonder pardon naast. Maar ik spring altijd voor mijn mannen in de bres hoor. Als er iemand jarig is, krijgt hij een kaartje. Ik regel een cadeautje met kerst. Het gaat er enorm fel aan toe op zo'n woensdagavond, maar het is ook gezellig om na afloop lekker met z'n allen een borreltje te drinken. In deze mannenwereld voel ik me thuis."

André van der Vlerk