Gouden mijlpaal voor de stuwruiters

hagestein • Komende zaterdag is er feest bij paardensportvereniging De Stuwruiters. Met een receptie, shownummers, een buffet, een wildwestshow en een feestavond voor leden en oud-leden wordt aan de Hoefslag het vijftigjarig jubileum gevierd.

In het bijzijn van het voltallige gemeentebestuur werd op 19 april 1966, in café De Zwaan, de oprichtingsvergadering gehouden.

Twee bestuursleden van de ponyclub uit Hoornaar waren uitgenodigd om te vertellen over het aankweken van liefde bij de jeugd voor het paard, en tevens om inzicht te geven in de kosten. Die avond meldden zich veertien leden en twee donateurs. "Als naam is direct gekozen voor De Stuwruiters", vertelt voorzitter John Jansen. "Dat was toen een ponyclub. Onder de naam Vijfheerenlanden Noord is een jaar daarna een paardenclub opgericht. Weer een jaar later zijn beide clubs samengegaan."

Sinds de eeuwwisseling heeft De Stuwruiters een stabiel aantal van 120 tot 130 leden. Voor een paardensportvereniging zonder stalruimte zijn dat er heel wat. Met regelmaat worden onderlinge en opengestelde wedstrijden gehouden, met aandacht voor de disciplines dressuur, springen, mennen en western. Linda van den Wollenberg en Jolanda de Pijper zijn de paradepaardjes. Ze rijden hun dressuurproeven in de Prix Saint George.