Politiek schiet plan af, initiatiefnemer trok plan al in

Geen biovergister bij Haaften

haaften/tuil • Zo'n 24 uur voor de beslissende raadsvergadering van afgelopen donderdag trok Stichting Biomassacentrale Hellouw het plan voor de bouw van de omstreden biovergister onverwachts in.

In de aanloop naar de vergadering stuitte de stichting op massaal verzet van omwonenden en ondernemers. Die vreesden voor onder andere stankoverlast, veiligheidsproblemen en toenemende drukte door vrachtwagens op een plek die binnenkort ook nog extra verkeer te verduren krijgt door de uitbreidingsplannen van Van Uden. Ook de aanhoudende onduidelijkheid over de plannen leidden ertoe dat de stichting – na overleg met de provincie – woensdagavond plotseling haar 'keutel' introk.

De Neerijnense raad zou donderdagavond aanvankelijk discussiëren over de afgifte van een verklaring van geen bedenkingen. Na de abrupte ontwikkelingen van woensdagavond ging de vergadering over een gezamenlijke motie van oppositiepartijen Voor Neerijnen (VN) en Gemeentebelangen Neerijnen (GBN) om het initiatief voor een biovergister op deze locatie definitief te torpederen. "Stankoverlast, veiligheidsrisico's, een forse afwijking ten opzichte van het veel later aangenomen bestemmingsplan buitengebied, onduidelijke herkomst van de mest en het bermmateriaal, een exploitant die geen ervaring heeft met een biovergister", somde VN-fractieleider Ed van Tellingen een hele rij bezwaren op. "Vragen waren er al op 31 maart", refereerde GBN-fractieleider Petra van Kuilenburg aan een informatiebijeenkomst die vorige maand over deze kwestie gehouden werd. "Als ik ondernemer was, had ik de dag erna al duidelijkheid geboden, en niet 24 uur voor de raadsvergadering het plan afgezegd." De motie behaalde met de steun van SGP en PvdA een meerderheid.

CDA en VVD stemden tegen. De christen-democraten zeiden niet al op voorhand de mogelijkheid uit te willen sluiten dat er op de Graaf Reinaldweg alsnog een biomassacentrale komt. Wel zette de coalitiepartij grote vraagtekens bij de beoogde plek. "Dit is niet de ideale locatie, maar als er consensus kán komen tussen omwonenden en de leveranciers en afnemers van biogas, dan kan het zo zijn dat de omgeving zegt: wij willen op deze plek wel een biomassacentrale", zei CDA-fractievoorzitter Adriaan Hakkert. De stichting heeft volgens hem "grove steken" laten vallen door geen contact te zoeken met omwonenden, agrariërs en toekomstige biogasafnemers. Hakkert moedigde de planmakers aan om uit te kijken naar een andere locatie. Een nieuw plan wordt in de toekomst beoordeeld op inhoud, en niet op emotie, zei hij. VVD-er Aart van Wijk vond het niet gepast om mee te gaan met een motie bij een agendapunt zonder raadsvoorstel. Om die reden stemde hij tegen.

Stichting Biomassacentrale Hellouw werkte ruim acht jaar aan de komst van een biovergistersinstallatie aan de Graaf Reinaldweg. De bedoeling was dat de centrale zou draaien op 65.000 ton mest en 65.000 ton zogeheten co-substraten, voornamelijk gras. Het is nog onduidelijk of de stichting doorgaat met de plannen en zo ja, of de plannen worden bijgesteld. Wethouder Teus Kool (SGP) liet weten dat de iniatiefnemer aan zet is. Het is niet de taak van de gemeente om te helpen bij de zoektocht naar alternatieve locaties. "Eventueel kunnen Provinciale Staten een inpassingsplan maken. Dat gaan ze niet doen op verzoek van de gemeente. Het is aan de stichting wat ze doet."


André van der Vlerk