Fuserende gemeenten houden zorg voor Avres

Avres: anders werken met minder geld

regio • De wethouders Bart Bruggeman van Leerdam en Elisabeth van Leeuwen-Klink van Giessenlanden gaven maandag als (oud)-voorzitters uitleg over de fusie van de Regionale Sociale Dienst (RSD) en de Avelingen Groep tot Avres. Volgens beide bestuurders was die fusie nodig om na de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015 goed te kunnen opereren. "Er is gebouwd aan een nieuwe organisatie. We hebben ons vaak afgevraagd: doen we het goed, zijn we op tijd klaar?" De fusie zorgde voor hoofdbrekens: De RSD en de Avelingen hadden een eigen directeur, een eigen MT en een eigen cultuur. "De nieuwe organisatie moest één directeur en één MT krijgen." Dat leidde tot de afvloeiing van medewerkers en het afscheid van twee directeuren. "Beiden waren zeer ondernemend, de organisaties stonden ook prima aangeschreven. Om Avres een frisse start te geven, leek het ons toch verstandiger een nieuwe directeur aan te stellen. Dus moesten we afscheid nemen van twee mensen. Dat zorgde voor emoties en het kostte ook geld."

Onder leiding van de kersverse directeur Saar Spanjaard gaat Avres een nieuwe toekomst tegemoet. "RSD en Avelingen waren twee verschillende organisaties met een eigen doelstelling. We waren bezig met schuldhulpverlening of het vinden van werk voor de cliënten. Nu zoeken we meer de verbinding met het bedrijfsleven en sluiten aan bij de infrastructuur in de wijken. De organisatie is wendbaarder. We hebben geen aparte doelgroepen meer, kijken vooral naar het talent van mensen en verbinden het hele sociale domein." Dat moet door bezuinigingen en het neerwaarts bijstellen van subsidies met minder geld dan vroeger. Bovendien bestaat er bij de deelnemende gemeenten de wens zich financieel terug te trekken, zodat instellingen als Avres van lieverlee zelfvoorzienend moeten worden. "Daar willen we naar toe, maar dat lukt niet meteen", benadrukt Spanjaard. "We letten goed op waar we geld aan uitgeven, doen een beroep op de kracht van de samenleving. Wat mensen zelf doen, kost niets. Anderzijds rekenen we er op dat de gemeenten loyaal zijn bij tegenvallers." Bijvoorbeeld wanneer uit de cijfers blijkt dat Avres door de grote instroom van de bijstand – ondermeer door het trage herstel van arbeidsmarkt en de komst van nieuwe statushouders – en de toenemende kosten van de sociale werkvoorziening financiële risico's loopt. Bruggeman: "Gemeentes vangen versneld statushouders op. Een goede zaak, maar het heeft wel financiële consequenties. Daar moeten we met elkaar over praten."

En er zijn meer aandachtspunten. Avres voert de Participatiewet uit voor Giessenlanden, Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Leerdam, Lingewaal, Molenwaard en Zederik. Hardinxveld, Leerdam, Zederik en Lingewaal zijn betrokken bij herindelingsprocessen. Als die gemeenten Avres de rug toekeren, wordt het draagvlak klein. Bruggeman: "Als Leerdam en Zederik voelen we onze verantwoordelijkheid, Vianen heeft dat gevoel aan haar 'kant' net zo goed. We kijken hoe we die zaken zo goed mogelijk kunnen combineren, zodat Avres niet in de problemen komt."