Milieuactivisten ageren tegen ballonfeesten

haaften • Het bestuur van de Oranjevereniging in Haaften is de afgelopen weken bestookt met Facebook-reacties, mailtjes en telefoontjes van antiballon-activisten.

Op diverse Facebook-pagina's wordt opgeroepen om actie te voeren tegen (Oranje)verenigingen die in welke vorm dan ook activiteiten met ballonnen organiseren. Ook de Haaftense Oranjevereniging was mikpunt, omdat het oplaten van ballonnen bij deze vereniging een vast onderdeel is van de aubade op Koningsdag. De mails, Facebook-reacties en telefoontjes zijn soms met een erg dreigende toon, zegt secretaris Mario Kock. "Onder de foto's en berichten worden reacties geplaatst die leiden tot heftige discussies. Wij nemen de berichtgeving erg serieus." De Oranjevereniging heeft vorige week naar aanleiding van de negatieve berichten besloten om de reactieknop te blokkeren.

Met name de website www.dieballongaatnietop.nl ageert tegen oranjeverenigingen die ballonnen gebruiken. Ballonresten verdwijnen volgens de actiegroep vaak in magen van bijvoorbeeld de Noordse stormvogel teruggevonden.

Latex ballonnen

Volgens Mario Kock maakt Oranjevereniging Haaften gebruikt maakt van milieuvriendelijke latex ballonnen. "Deze latex ballonnen zijn 100% biologisch afbreekbaar. De ballonkaartjes zijn zo ontworpen dat ze volledig afbreken in het milieu als ze niet gevonden en geretourneerd worden als onderdeel van de wedstrijd. Latex ballonnen stijgen hoog in de atmosfeer, waar 90% bevriest en/of uit elkaar brokkelt en in kleine versnipperde stukjes, onschadelijk, terug naar de aarde dwarrelt."

Mario Kock zegt dat hij best bereid is om met de mensen achter de website in discussie te gaan. Maar hij betreurt de ongecoördineerde individuele reacties. "We zullen het onderwerp hoog op onze agenda zetten en tijdens onze aankomende ledenvergadering een beslissing nemen of we in de toekomst verder gaan met deze ballonviering."