• Het bestuur van de natuur- en vogelwacht is trots op zijn vereniging.
• Het bestuur van de natuur- en vogelwacht is trots op zijn vereniging. Foto: Peter Verbeek

Natuur- en vogelwacht vijftig jaar

schoonrewoerd • In natuurcentrum De Schaapskooi presenteerde een delegatie van het bestuur van natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden onlangs het jubileumnummer van clubtijdschrift De Domphoorn. Daarin wordt onder andere een uitgebreid overzicht gegeven van de laatste vijfentwintig jaar van de vereniging die eind april vijftig jaar bestaat.

Halverwege de jaren zestig nam de belangstelling voor natuurorganisaties in ons land toe. In het najaar van 1965 staken enkele bezorgde burgers de koppen bij elkaar. Dat had tot gevolg dat op 26 april 1966, in Schelluinen, natuur- en vogelwacht Alblasserwaard en Vijfheerenlanden werd opgericht. Het gebied was eigenlijk veel te groot, en eind 1969 leidde dat een splitsing, waardoor twee zelfstandige afdelingen overbleven. "Het was een belangrijke mijlpaal dat we in 1980 een eigen onderkomen hebben geopend", vertelde voorzitter Dick Kerkhof. "We konden dat financieren dankzij een lening van de bank en het uitzetten van heel veel certificaten van honderd gulden onder onze leden. Ons clubhuis was een vrije nieuwe schaapskooi, die nooit als zodanig is gebruikt, en over een naam voor dat natuurcentrum heeft niemand lang na hoeven denken."


Schaapskooi

De Schaapskooi bood en biedt heel veel mogelijkheden. Er is een ontvangstruimte die wordt gebruikt voor het houden van lezingen en vergaderingen. Er is altijd een wisselende foto-expositie te zien alsmede opgezette vogels en zoogdieren. In de Groene Winkel worden tal van streekproducten verkocht terwijl in een andere ruimte een permanente expositie over de griendcultuur kan worden bezichtigd.

De vele werkgroepen binnen natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden, dat nu omstreeks duizend leden heeft, hebben op tal van fronten een voortrekkersrol vervuld. Het gratis knotten en onderhouden van wilgen van allerlei boeren en particulieren zorgde voor landelijke bekendheid. Hoogstambomengaarden, die mede door rooipremies van de overheid uit het landschap dreigden te verdwijnen, werden geadopteerd. Daarnaast heeft de vereniging veel betekent voor de terugkeer van de ooievaar. Begin jaren tachtig waren er in Nederland nog maar drie broedparen. Nu zijn dat er omstreeks duizend, waarvan alleen al zeven in Schoonrewoerd,


Diversiteit

"Er zijn werk- en inventarisatiegroepen die zich richten op onder andere broedvogels, wintergasten en watervogels, vlinders, insecten, paddenstoelen en planten", prees toekomstig bestuurslid Hans Evers de inzet van de vrijwilligers die alles in kaart brengen. "De Vijfheerenlanden is een waardevol gebied dat rijk is aan flora en fauna. Alleen aan vogels is er al een diversiteit van ruim driehonderd soorten vastgesteld! Daarnaast verzorgen onze gidsen regelmatig excursies waar veel belangstelling voor is. Ook de wisselende educatieve projecten die onze leden maken voor leerlingen van de basisscholen zijn erg in trek."

Peter Verbeek