Bewoners pleiten voor eigen variant herinrichting N484

Raadsplein blijft volle zalen trekken

leerdam • Er was nauwelijks 'hard' nieuws, maar daar maalden de bezoekers niet om. Ze lieten zich bijpraten over alle ontwikkelingen in de wijk en gaven hun zorgen en klachten aan de gemeente door. Die 'zorgen' gingen vooral over de verkeerssituatie. Raadslid en wijkbewoner Hans van den Berg vond dat de rondweg Noord mooi was geworden, maar wees op de gevaarlijke situatie bij de scholen als ouders hun kinderen wegbrengen of ophalen. "Er ontstaat door de geparkeerde auto's een wegversmalling. Auto's kunnen elkaar amper passeren. Moet daar niet beter gehandhaafd worden?" Een moeder maakte zich zorgen omdat de fietssuggestiestroken verdwenen zijn. "Is de hele weg nu voor de auto, waar moeten de kinderen fietsen?"

Wethouder Teus Meijdam – tijdens raadspleinen steevast de 'pineut' bij ruimtelijke vragen – benadrukte dat de plannen vooraf uitvoerig besproken zijn met wijkraad en inwoners. "De stroken voor de fietsers hebben plaats gemaakt voor 93 extra parkeerplaatsen. We dachten dat dit veiliger was, anders werd er geparkeerd op de rode stroken. Bovendien leren de kinderen via 'School op Seef' wat ze moeten doen als er geen fietssuggestiestroken zijn", vertelde Meijdam die beloofde te kijken naar de 'wegversmallingen' bij de scholen. Hij kon meteen 'aan de bak' met vragen over de drempels. Die voldoen wel aan de wettelijke kaders, maar sommige blijken toch moeilijk te 'nemen'. "Je moet in de auto eigenlijk een helmpje op", grapte avondvoorzitter Berry Verwijmeren. Twee drempels worden so wie so aangepakt, twee andere worden 'nagemeten'. "Kortom we kijken er naar", aldus Meijdam. Een andere bewoner liet weten dat een paar jongeren uit de wijk dolgraag in beweging willen komen. "Ze vragen een crossveldje voor hun BMX-fiets, het liefst met wat bergen en dalen. Ze crossen nu in de groenstrookjes en willen met hun scheppen daar heuveltjes maken, maar dat lijkt ons niet zo'n goed idee. "Meijdam: "We zijn gek op burgerinitiatieven, breng de jongeren bij elkaar en laat ze naar het gemeentehuis komen. Dan kijken wij wat we kunnen doen."

Ad Voogd van de Schaikseweg wees op de N484, de Provincialeweg van Leerdam naar Zijderveld. De bewoners hebben een andere kijk op de herinrichting van de weg dan de provincie, dienden een petitie in en kregen steun van de gemeente. De provincie zag wel wat in de bewonersvariant, maar vond die toch te duur. "Wij hebben voorgesteld de rondweg van Schoonrewoerd door te trekken naar Karwei, van de ventweg een fietspad te maken en de huidige rijbaan in te richten voor lokaal verkeer en bestemmingsverkeer", vertelde Voogd. "De verkeersveiligheid gaat erop vooruit, het scheelt in de geluidsoverlast en er worden minder bomen gekapt", aldus Voogd die een aparte bijeenkomst over dit onderwerp aankondigde. Binnenkort wordt meer bekend over het nieuwe gebouw van de Gereformeerde Gemeente in Nederland, 'Verbeter de Buurt' werd nog eens uitgelegd, de Wijkraad ontvouwde haar plannen, terwijl Anne Cazemier vertelde over het Pilgram initiatief. Goed nieuws was er van Marije van Schelven over de moestuin die voortaan door het leven gaat als Noordertuin. "Achter de schermen wordt hard gewerkt." Weliswaar loopt het met de vergunningen wat langzamer dan gedacht. "Maar we staan op het punt te beginnen. Waarschijnlijk wordt binnen twee weken een start gemaakt met de aanleg van de tuin. Het is nu zó dichtbij, het lijkt wel op de knoppen van een fruitboom die op het punt staat te gaan bloeien."

André Bijl