• Vrijwilligers Nicoline Delfgauw, Lia van Vredendaal (bestuurslid), Anja Gereke en Marij Kabel.
• Vrijwilligers Nicoline Delfgauw, Lia van Vredendaal (bestuurslid), Anja Gereke en Marij Kabel. Foto: Dick Aanen

Meer aandacht voor cultuurhistorie bij Kunstfort Asperen

Exposities gericht op eigen streek

asperen • Net als vorig jaar is er weer veel te beleven op het Kunstfort. In mei staat de pop-up expositie Land+Water+Kunst gepland en vanaf juni wordt ruimte gemaakt voor de expositie 'Verboden Kringen', over de renovaties van het fort en de Diefdijklinie.

"Vorig jaar stond vooral in het teken van de kunst, dit jaar richten we de aandacht vooral op de cultuurhistorie", zegt Lia van Vredendaal, bestuurslid van Kunstfort Asperen.

De expositie LAND+WATER+KUNST is een initiatief van Triple A Projects. Het is een verkoopexpositie met deelname van vijftien professionele kunstenaars die met hun nieuwste werken -sculpturen, schilderkunst, fotografie en videokunst, een verbinding leggen met het omliggende rivierenlandschap. De tentoonstelling opent op zaterdag 7 mei en duurt tot en met 16 mei.

Verboden Kringen

Verboden kringen vertelt in verrassend actueel en historisch tekst-, film- en beeldmateriaal over het fort, de waterlinie en de Diefdijk. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt een wandeling ontwikkeld die de (historische) betekenis van het omringend rivierenlandschap toont in samenhang met de geschiedenis van het fort. "De Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt een verhaal dat herinnert aan een verleden dat achter ons ligt, maar tegelijkertijd gedachten herbergt die opnieuw actueel en urgent zijn", vermeldt de website van het Kunstfort.

De forten moesten Nederland vroeger beschermen tegen vreemdelingen en vijanden. Ook vandaag de dag stuitten vreemdelingen die Nederland, Europa, willen bereiken op een barrière van water. Erwin van Amstel maakt een reis langs de linie: bestaat die oer-Hollandse omgeving, wat is de symbolische waarde van onze waterlinie en hoe zijn de tekenen in het landschap te koppelen aan historische en hedendaagse ontwikkelingen? Van de hand van Chris Will verschijnt dit jaar een boek over de historie van de Diefdijklinie. "Het is een expositie die vooral mensen uit de regio zal aanspreken", zegt Lia van Vredendaal, bestuurslid van Kunstfort Asperen. "We hopen echt dat mensen zeggen; wat leuk om daar een keer heen te gaan."

Vrijwilligers

Kunstfort Asperen wordt gerund door zo'n 30 enthousiaste vrijwilligers. Lia: "Het zijn vaak mensen die al met pensioen zijn en daardoor tijd hebben. Maar af en toe gaan ze ook zelf een paar weken op vakantie. Om die reden zoeken we nog acht nieuwe vrijwilligers, vooral gastvrouwen en gastheren. Leeftijd is echter niet belangrijk, onze jongste vrijwilliger is 15 jaar."

Gastvrouwen en -heren houden zich vooral bezig met de ontvangst van bezoekers en daarnaast draaien ze kassadiensten. "We zijn echt de ambassadeurs van het fort", zegt Anja Gereke. "Bezoekers die naar het Fort komen zijn altijd vrolijk. Ze stellen het heel erg op prijs als je ze een beetje wegwijs maakt."

Andere vrijwilligers steken de handen uit de mouwen bij het onderhoud en groenbeheer of ze zijn actief bij de organisatie van culturele en educatieve activiteiten.

In de achtertuin

Kunstfort Asperen trok vorig jaar ruim zevenduizend bezoekers. Vooral de expositie Gimme Shelter was erg populair, vooral bij het kunstminnend publiek.

"Gek genoeg zijn er veel mensen uit de directe omgeving die het fort nog nooit van binnen hebben gezien, terwijl het bouwwerk bijna in hun achtertuin ligt", zegt Anja Gereke. "We verwachten dat de tentoonstelling Verboden Kringen veel mensen zal aanspreken. Overigens denken we ook dat er ook veel belangstelling zal zijn voor de Glazen Koepel."

Meer informatie is te verkrijgen via Lia van Vredendaal: lia@kunstfortasperen.nl of bel 06-15054728

www.kunstfortasperen.nl