• Ook harpiste Monika Stadler is aanwezig op de International Harp Friends Meeting in Leerdam.
• Ook harpiste Monika Stadler is aanwezig op de International Harp Friends Meeting in Leerdam. Foto: Evelin Frerk

Vierde International Harp Meeting

leerdam • In partycentrum Het Dak vindt donderdag 5 en vrijdag 6 mei alweer de vierde editie plaats van de International Harp Friends Meeting.

De organisatie heeft dit jaar drie internationale gasten gestrikt, die workshops komen geven en de luisteraars trakteren op een concert. Er zijn workshops van Corrina Hewat (docente harp voor het Scottish Music-programma aan het Royal Conservatoire of Scotland), Mary Macmaster (heeft in haar carrière al in verschillende duo's gespeeld) en Monika Stadler (één van de meest creatieve harpistes in Europa).

De workshops van Hewat richten zich vooral op de Schotse stijl. Van slow airs en jigs (beiden voor harpisten die zich voor het eerst bekwamen in folkmuziek) tot pipemarches en het componeren in Schotse stijl. Macmaster geeft onder meer een workshop over het spelen als een duo. Aan de gevorderde spelers laat zij haar vernieuwende kant zien. Die kunnen aan de slag met een van de vele riffs en ritmes die Mary zo veelvuldig in haar spel gebruikt én met korapatronen voor de harp. De kora is een Afrikaanse harp. Korapatronen zijn herhalende patronen die goed te gebruiken zijn bij een melodie of als basis voor improvisatie. Monica Stadler geeft workshops geven voor zowel de folk- als pedaalharp én ze geeft een masterclass.

Brenda Dor-Groot geeft donderdag 5 mei een concert, zij is een bevlogen ambassadrice van de jazzharp. Na dit optreden, verschijnen Corrina Hewat en Mary Macmaster samen op het podium. Ze spelen samen in de groep Shine. Stadler geeft vrijdagavond 6 mei een concert met veel eigen werk. Vóor haar zal één van de prijswinnaars van het Rosa Spier Harp concours, Ana Ester Santos, haar spel laten horen. Concertkaartjes kosten tien euro, kinderen onder de twaalf jaar betalen vijf euro voor een kaartje. Aanvang concerten op beide avonden 19:30 uur.

De expositie van Salvi-harpen werd het afgelopen jaar goed bezocht. Ook dit jaar is er weer de mogelijkheid om veel Salvi-harpen uit te proberen, met ook een ruime keuze aan de duurdere modellen pedaalharpen voor de harpisten die een professioneel instrument zoeken. Iedereen die nog geen pedaalharp speelt en dit heel graag eens wil proberen is natuurlijk welkom om plaats te nemen achter een harp tijdens de expositie. Maar op vrijdag is er een extra kans om in een korte workshop van Anouk Platenkamp de pedaalharp beter te leren kennen in de workshop 'Pedaalharp voor pedaallozen'. Beide dagen wordt de avond afgesloten met een Late Night-sessie. Alle muzikanten (viool, accordeon, gitaar enzovoorts) zijn welkom om met deze sessie mee te spelen. Deelname is gratis. Aanvang 21:15 uur.

Concertkaartjes bestellen en aanmelden kan bij harpwinkel De Zingende Snaar in Leerdam. Meer info: 0345-849058 of info@zingendesnaar.nl .


q www.zingendesnaar.nl