• Notaris Koppelaar hielp bij het oprichten van de stichting.
• Notaris Koppelaar hielp bij het oprichten van de stichting. Foto: aangeleverd

Stichting Palliatieve Terminale Ondersteuning Lingewaal opgericht

'Goede laatste levensfase is veel waard'

lingewaal • Palliatief, terminaal: het zijn woorden die veel mensen een beetje eng vinden. Tot ze de wereld ontdekken die achter deze termen schuilgaat. Govert van Bezooijen en Gisela Mink-Tien, beide uit Herwijnen, kennen die wereld en zijn erdoor gegrepen. "De laatste levensfase doorbrengen in een vertrouwde omgeving, op een manier die je zelf kiest, dat is zoveel waard. Hoe verdrietig ook, je kunt dan een heel goede periode beleven. Ook voor de naasten is dat heel waardevol. Het heeft ook een positief effect bij de rouwverwerking", zegt Gisela.

Zij heeft dat onder andere ervaren in haar werk als verpleegkundige in de thuiszorg. Dorpsgenoot Govert van Bezooijen ontmoet veel mensen in hun laatste levensfase in zijn functie als kerkelijk werker - al kennen de meeste mensen hem van zijn andere baan, die van wethouder in Lingewaal.

Ze zijn respectievelijk penningmeester en voorzitter van de Stichting Palliatieve Terminale Ondersteuning Lingewaal, die overigens los staat van kerken of de gemeente. De stichting bestaat officieel sinds eind maart, maar de voorbereidingen startten al anderhalf jaar geleden. Een werkgroep onderzocht in eerste instantie de haalbaarheid van een hospice, een huiselijke plek voor mensen die niet lang meer te leven hebben. "Gaandeweg bleek dat er vooral behoefte is aan ondersteuning van mantelzorgers die voor een stervende zorgen", vertelt Govert.

Vrijwilligers en professionals kunnen respijtzorg bieden. Ze nemen de zorg voor de zieke af en toe over zodat de mantelzorger een nacht goed kan slapen of even het huis uit kan.

Er zijn ook situaties waarin mensen niet thuis kunnen blijven, bijvoorbeeld als ze geen familie in de buurt hebben. Daarom bleef een hospice ook in beeld bij de werkgroep. "We zijn gaan praten met zorgcentrum Avondlicht. De directeur bleek zeer welwillend. Het resultaat is dat er binnen het zorgcentrum een hospicefunctie wordt ingericht. Wij als stichting nemen de organisatie voor onze rekening. We zijn heel blij met deze constructie, die ook kostenbesparend werkt omdat we geen heel nieuw huis hoeven in te richten."

Er is contact met organisaties als Stichting Welzijn Lingewaal en het hospice in Gorinchem, dat al heeft aangegeven samen te willen werken met de Lingewalers, bijvoorbeeld door mensen onderling door te verwijzen als één van de hospices vol is. "We houden ons sowieso niet heel strikt aan de gemeentegrenzen, ook mensen uit bijvoorbeeld Hellouw of Dalem zijn welkom. Als vrijwilliger of als hulpvrager."

Toen de doelstellingen eenmaal geformuleerd konden worden, hielp notaris Koppelaar, die kantoor houdt in Sliedrecht en in Herwijnen woont, de initiatiefnemers met de oprichtingsakte.

Nu de formele kant geregeld is, komt het initiatief in een stroomversnelling. "Er moet een website en ander informatiemateriaal komen, we gaan op zoek naar fondsen, onder andere om vrijwilligers op te leiden. En natuurlijk gaan we op zoek naar die vrijwilligers zelf."

Er zijn allerlei mensen nodig. "Vrijwilligers die een boodschap doen of de hond uitlaten voor een mantelzorger, handen aan het bed, en ook bestuursleden", somt Govert op. Het bestuur bestaat nu uit Van Bezooijen, Mink en Anneke Dankers uit Asperen. Zij zoeken versterking uit de andere kernen zodat het een breed gedragen initiatief wordt.

Vrijwilligers vervangen niet de professionele medische zorg of de mantelzorg, maar vullen deze aan. "Het is ontzettend dankbaar werk. Gewoon 'er zijn' kan terminaal zieken en hun mantelzorgers het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan."

Wie meer wil weten kan terecht bij Anneke Dankers (0345-619011, anneke.dankers@xs4all.nl) of Gisela Mink-Tien (0418-581434, gisela.mink-tien@hotmail.nl).

Janneke Boogaard