• De 102 werknemers bij de uitreiking van het predicaat.
• De 102 werknemers bij de uitreiking van het predicaat. Foto: Bel Leerdammer

Bel Leerdammer wordt 'royal'

schoonrewoerd • Bel Leerdammer heeft vrijdag het predicaat 'koninklijk' uitgereikt gekregen van commissaris van de Koning, Jaap Smit. Smit reikte het predicaat uit aan Joost van der Hoogte, directeur bij Bel Leerdammer.

Voor de uitreiking waren 102 medewerkers van het bedrijf uitgenodigd die allemaal langer dan 25 jaar in dienst zijn. Samen vertegenwoordigen zij ruim dertig eeuwen aan ervaring, 3153 dienstjaren om precies te zijn. De collega's met het meest aantal dienstjaren, respectievelijk 48 jaar en 42 jaar, stonden naast de directie op de gele loper om de commissaris te ontvangen.

Eind 2015, het jaar waarin Bel Leerdammer haar 100-jarig jubileum vierde, ontving Bel Leerdammer van Burgemeester Houtman van Leerdam al het bericht over de toekenning van het predicaat koninklijk. Het bezoek van de commissaris van de Koning maakt de koninklijke onderscheiding officieel.

Met de toekenning van het predicaat Koninklijk geeft de Koning het recht om een bedrijf koninklijk te noemen. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een onderneming die minstens honderd jaar bestaat, minstens honderd werknemers in dienst heeft en zeer vooraanstaand is in haar vakgebied. Het predicaat symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover het bedrijf.

Vanwege de internationale markten waar Leerdammer verkrijgbaar is, kiest het bedrijf voor de Engelse toevoeging royal. Dit betekent dat het bedrijf de naam Royal Bel Leerdammer gaat dragen.

De commissaris benadrukte in zijn speech dat het ontvangen van het predicaat koninklijk iets is om trots op te zijn. Voor afnemers van Leerdammer noemde Smit het een extra bevestiging van de kwaliteit van de kaas die zij kopen. Joost van der Hoogte liet weten dat het predicaat veel zegt over de reputatie van het bedrijf en ziet dit tegelijkertijd als een opdracht voor de toekomst. "De Koning schrijft dat wij verplicht zijn om alles na te laten wat de reputatie van de gerechtigde kan schaden. Dit betekent dat wij, net als de afgelopen honderd jaar, samen met onze leveranciers op verantwoorde wijze kwaliteitskaas blijven maken. Daar mag iedereen op rekenen."

Het verhaal van het huidige Bel Leerdammer begint in Schoonrewoerd. Daar startte Cees Boterkooper in 1914 met kaasmaken. Rond 1970 nam kaashandelaar Baars uit Bodegraven de zuivelfabriek in Schoonrewoerd over. In 1974 ontwikkelden de kaasmakers uit Schoonrewoerd samen met het Nationaal Instituut voor Zuivel Onderzoek (NIVO) een nieuwe gatenkaas door een Goudse en een Emmentaler kaas te combineren: de Leerdammer.