Royal Leerdam Crystal eert Van der Marel

leerdam • Burgemeester Houtman van Leerdam opende zaerdag in De Kristalwinkel van Royal Leerdam Crystal officieel het jubileumjaar van kristalontwerper en glaskunstenaar Siem van der Marel - dit jaar een halve eeuw ontwerper.

Op de feestelijke bijeenkomst waren zo'n 150 gasten uit heel Nederland afgekomen om de meester van het kristal te eren. Siem van der Marel arriveerde in gezelschap van zijn echtgenote Lia. Na een welkomstwoord door Bettina Sommer, general manager van Royal Leerdam Crystal, opende burgemeester Houtman officieel het jubileumjaar. Daarna genoten de gasten in de oude Kristalfabriek Leerdam van demonstraties glasblazen en facetslijpen. Piet Augustijn, auteur van het boek 'Siem van der Marel', verzorgde een boeiende lezing over de historie van glas en kristal en de grote rol van betekenis die Van der Marel hierin heeft gespeeld. Een van de hoogtepunten in zijn loopbaan was het ontwerpen van het koninklijk kristalservies voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Aan het einde van de middag vond onder luid applaus de onthulling van een aantal spectaculaire jubileumobjecten plaats: Facet Colours en Facet Blues, vervaardigd door de meesterglasblazers van Royal Leerdam Crystal, naar ontwerp van Siem van der Marel.

Fans van Siem van der Marel staat nog meer moois te wachten dit jaar: vanaf 8 juli tot en met oktober organiseert het Nationaal Glasmuseum in samenwerking met Royal Leerdam Crystal een overzichtstentoonstelling. Als een ode aan Van der Marel en een gebaar richting trouwe fans van zijn werk, zal een groot deel van zijn oeuvre - deels afkomstig uit particuliere collecties - eenmalig worden samengebracht en tentoongesteld.

Het belooft een jaar te worden vol spektakel rondom de man, die juist zelf in al die jaren zo bescheiden is gebleven. Maar met zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de glas- en kristalkunst in Nederland verdient Siem van der Marel absoluut een plek in de eredivisie.


q www.royalleerdamcrystal.nl