• Vanessa Hartman was bij de vrouwen het sterkst.
• Vanessa Hartman was bij de vrouwen het sterkst. Foto: Kees Sneepvangers

SecureRun terug in het hart van Ameide

Hardenbol wint SecureRun

ameide • De derde loop in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit had voor het eerst de 15 kilometer als hoofdafstand. Na twee jaar buiten de dorpskern was de SecureRun voor de dertiende editie teruggehaald naar het hart van Ameide. De start- en finishboog stond voor het plaatselijk winkelcentrum opgesteld. Van daaruit liep het vijf kilometer lange parcours de polder in, heen en terug over de lange Tiendweg. Voor Peter-Jan Hardenbol, afkomstig uit het nabij gelegen Lexmond, bekend terrein. Hij trok het veld direct open vanaf de start, had in de eerste kilometer Egbert Hooijkaas, Henkjan den Braven en Ali Shugul nog in zijn spoor, maar zette hard door bij de eerste opgang van het fietspad langs de Tiendweg. Hooijkaas en Den Braven, de nummers één en twee van de vorige wedstrijd van het Loopcircuit, vonden elkaar maar moesten Hardenbol snel laten gaan.

Bij de eerste passage van de finish was de koploper al ruim uit het zicht van zijn naaste belagers en niet veel later had Hooijkaas, die aast op het totaalklassement, Den Braven afgeschud in de strijd om plek twee. Daarmee waren de ereplaatsen verdeeld. Peter-Jan Hardenbol won in precies 50 minuten. "Mijn doel was onder de 50 lopen, maar ik was de eerste 5 kilometer wat te fanatiek. Twee weken geleden heb ik op de halve marathon in Utrecht mijn persoonlijk record verbeterd met drieënhalve minuut. Daar was ik nog een beetje van aan het herstellen. Maar het gaat heel goed, ik ben er blij mee. De komende tijd ga ik me op het baanseizoen richten."

Vrouwenwedstrijd

De wedstrijd bij de vrouwen bleef langer spannend. Petra Sloots opende verrassend sterk. Ze liet na de eerste ronde Vanessa Hartman en Agnes Schipper, de winnaars van respectievelijk de Halve van Hercules en de Dirk IV-loop, achter zich. De laatste bleek niet in heel goede doen en finishte op ruime afstand als derde. Vanessa Hartman liet zich echter niet van de wijs brengen. In de tweede omloop achterhaalde ze Sloots en daarna liep ze overtuigend naar de winst. In een dik persoonlijk record: 56.26. Ook Hartman was blij met haar optreden, dat vooral in het teken stond van de marathon van Rotterdam. "Ik wilde me vandaag helemaal leeg lopen. Hopelijk kan ik de marathon straks een keer onder de drie uur lopen. Met de tijd van vandaag ben ik heel tevreden."

Winnaars

In de wedstrijdloop waren in de verschillende categorieën de winnaars: Peter-Jan Hardenbol (Msen), Fouad Fertoute (M35), Egbert Hooijkaas (M45), Amriet Oemrauw (M55), Anne Zijderveld (Vsen), Vanessa Hartman (V35), Agnes Schipper (V45), Diederik van Zessen (Mrec) en Lizette Diem (Vrec). Goos Speksnijder en Rose Enthoven wonnen de prestatieloop over 10 kilometer en Henk de Jong en Josien van Wingerden de 5 kilometer. Alle uitslagen en klassementen van het Univé Grote Rivieren Loopcircuit zijn te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit. Op zaterdag 21 mei is de Krakelingenloop in Heukelum de volgende wedstrijd in het circuit.

Een video-impressie van de SecureRun is te bekijken via https://youtu.be/_DE97xmNuTU.