• Cees de Jong (links) en Jan Alting kijken of er een 'Haarlemmer' - een slagzet - in de opening zit.
• Cees de Jong (links) en Jan Alting kijken of er een 'Haarlemmer' - een slagzet - in de opening zit. Foto: Leendert Kamsteeg

Oud leert jong dammen in Meerkerk

meerkerk • Dammen werd al even niet meer gedaan op CBS De Rank in Meerkerk, totdat meester Dirk van der Garden bij Cees de Jong (75) uitkwam.

De inwoner uit Nieuwland reageerde enthousiast op het aanbod en geeft sinds januari wekelijks damlessen aan leerlingen uit groep 6, 7 en 8. "Tot nu toe bevalt het uitstekend. Het leek me erg leuk om de kinderen van de basisschool wat bij te brengen op damgebied. Wel merkte ik al snel dat het lastig werd om dit in mijn eentje te doen. De kinderen hebben stuk voor stuk aandacht nodig en het was lastig om ze dat te geven als ik er alleen voor stond", legt De Jong uit. "Daarom heb ik ook Jan Alting (58) en Wim 't Lam (66) gevraagd om damlessen te verzorgen. Zij vonden het erg leuk om zich er ook mee bezig te gaan houden. Met zijn drieën hopen we de leerlingen te vermaken en ze wat wijzer te maken. We hebben er veel plezier in."

Talenten

Iedere woensdagmiddag wordt er in een lokaal van de Meerkerkse basisschool een uur gedamd. "En dat is lang genoeg voor ze. Het vergt veel concentratie, maar ze doen goed hun best. Tijdens een middag willen we ze zoveel mogelijk wedstrijden tegen elkaar laten spelen, maar tussendoor leg ik ook spelsituaties uit op het schoolbord." Daarover zijn de leerlingen na twee maanden erg enthousiast. "We gaan in ieder geval tot het einde van dit schooljaar door. Als de kinderen er plezier in blijven houden, bestaat er een grote kans dat we ook volgend jaar doorgaan. Het is erg leuk om te zien dat ze vooruit gaan. Er zitten wel wat talenten bij." Zelf damt De Jong al 63 jaar en is al jaren lid van de Nieuwlandse damvereniging NDV. "In mijn tijd waren er simpelweg niet zoveel verenigingen waar we ons konden aanmelden. De damclub was in de buurt en ik had er al vroeg plezier in. Het is een prachtig spelletje en ik vind het mooi om de jeugd achter een dambord te zien. Er komt veel berekening bij kijken en als het spannend wordt, klopt je hart in je keel", glundert hij. "Het zou jammer zijn als de damsport langzamerhand zou verdwijnen in de regio. Dat is een van de redenen waarom we de beleving op de leerlingen willen overbrengen."

Gerwin den Hartog (9) uit groep 6 doet al vanaf de eerste les mee en is enthousiast. "Ik hoop dat we volgend jaar ook nog damlessen krijgen. Meester Cees weet heel veel over dammen en hij leert ons slimme dingen. Het is leuk dat we les van hem krijgen en hij kan situaties ook goed uitleggen. Ik merk wel dat ik een betere dammer word."