Bonthuis wil Zederik goed aan de finish brengen

'Zederik en Leerdam horen bij familie'

ameide • De Zuid-Hollandse Commissaris van de Koning Jaap Smit heeft donderdag een officieel werkbezoek gebracht aan de gemeente Zederik. De op handen zijnde gemeentelijke herindeling waarbij Leerdam, Zederik en Vianen samen één gemeente Vijfheerenlanden zullen vormen, was onderwerp van gesprek.

"Dat Vianen, Leerdam en Zederik de krachten bundelen is goed en verstandig. Die ontwikkeling prijs ik van harte. Het herindelingsproces krijgt van onderop gestalte en dat is goed. Het is alleen complexer doordat er ook op provinciaal niveau een herindeling moet komen. De nieuwe gemeente moet voor Zuid-Holland of Utrecht kiezen. Wat is het beste voor de inwoners? En wat betekent het voor de verbanden waar de drie gemeenten onderdeel van uitmaken? Daar hoort een goed en gedegen onderzoek bij voordat er een besluit volgt", zei Smit na afloop van zijn werkbezoek.

Lede ogen

Hij voelt een grote betrokkenheid bij de gemeenten in de Vijfheerenlanden. "Leerdam en Zederik horen bij mijn familie, zo zie ik het", zegt Smit. Hij wacht het herindelingsproces met grote interesse en betrokkenheid af en hoopt dat het belang van de inwoners centraal blijft staan. "Als op basis van goede argumenten wordt gekozen voor een overgang naar de provincie Utrecht, dan respecteer ik dat. Maar ik zal in dat geval Leerdam en Zederik met lede ogen zien vertrekken." Mocht de nieuwe gemeente tot Zuid-Holland gaan behoren, dan zal de verloren zoon Vianen met open armen worden ontvangen.

Voor burgemeester André Bonthuis staat de huidige tijd in het teken van het goed aan de finish brengen van zijn gemeente. Daarom heeft de gemeente veel aandacht besteed aan de vitaliteit van de dorpen. Er wordt inhoud geven aan het kernenbeleid, zodat de dorpen van Zederik leefbare en vitale kernen vormen die er klaar voor zijn om bij een groter geheel te gaan horen. Smit was in ieder geval positief verrast door de gemeente. "Het is een prachtig gebied. Bij de verenigingen, kerken en ondernemers zie je een enorme vitaliteit en saamhorigheid. Het is mooi om te zien dat de inwoners er met elkaar wat van willen maken."

De gemeentelijke herindeling staat op 1 januari 2018 gepland. Op dit moment zijn alle partijen gehoord en volgt interne beraadslaging. Streven is om voor de zomer een ontwerpbesluit gereed te hebben, met daarin een advies over de fusie én provinciekeuze. Dit ontwerp komt drie maanden ter inzage te liggen, daarna volgt een advies van Provinciale Staten aan de minister.

Het bezoek aan Zederik was een officieel werkbezoek. De Commissaris bezoekt in zes jaar tijd alle zestig gemeenten in de provincie Zuid-Holland. In Zederik sprak hij met het college van burgemeester en wethouders over de vorming van de gemeente Vijfheerenlanden en de Toekomstvisie van de gemeente Zederik in 2030. De Commissaris sprak ook met een aantal 'relevante' inwoners uit de zeven dorpen over de onderlinge samenwerking en verhoudingen. Daarna ontmoette de Commissaris de gemeenteraad in Het Spant. Op de agenda stond de vorming van de gemeente Vijfheerenlanden en de bestuurlijke oriëntatie van de regio evenals wat de provincie Zuid-Holland voor de gemeente Zederik kan betekenen.

Marijke Verhoef