WTC Glasstad Leerdam houdt openingsrit

leerdam • Wieler Tour Club Glasstad Leerdam houdt op zondag 10 april de openingsrit van het seizoen . Het is een rit voor alle leden, zowel voor degenen die voor het eerst dit seizoen hun fiets uit de schuur halen na de winter als voor de leden die gewoon doorgefietst hebben deze winter op racefiets of mountainbike.

De deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 45 kilometer (rustig tempo), 65 kilometer (tempo van circa 28-29 per uur) en 85 kilometer (tempo van 30-31 kilometer per uur).

De groepen rijden elk een eigen route, maar er is wel één gezamenlijk rustpunt: De Stapelbakker bij Beesd. Elke groep krijgt minimaal één wegkapitein mee. Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken en fietsplannen te maken bij de Prikkelinge in Leerdam. De fietsers verzamelen om 9:00 uur aan de Lingedijk (parkeerplaats bij de Glasfabriek. Graag in clubkleding.


Ledengroei

Wielertourclub Glasstad Leerdam is in 2014 opgericht en telt inmiddels zo'n 70 leden. "Zo'n belangstelling had ik twee jaar geleden niet verwacht", zegt voorzitter Cees Taal. Niet de prestatiezucht, maar de sportieve fun staat centraal. De club richt zich op de recreatieve fietser die graag in clubverband wil fietsen. Taal: "Je kunt bij ons op elk niveau fietsen, dus zowel recreanten die 25 kilometer per uur fietsen als de wat snellere fietsers kunnen bij ons terecht." Natuurlijk, benadrukt Taal, is er bij de snelle mannen ook wel eens onderlinge strijd. "Maar we blijven recreanten. Wie echt in wedstrijdverband wil fietsen, moet lid worden van Jan van Arckel."

Naast het fietsen probeert het bestuur van WTC Glasstad Leerdam de leden ook het nodige bij te brengen over bijvoorbeeld het onderhoud van de fiets en over over de gedragsregels die gelden bij het rijden in groepsverband. Taal: "We willen graag dat onze leden zich netjes en vriendelijk gedragen in het verkeer. We gaan dus niet brullen en schreeuwen naar elkaar. We hebben heel duidelijke regels hoe we ons groeperen op het moment dat er op smalle paadjes tegenliggers aankomen. Een andere regel is dat er altijd moet worden geluisterd naar de wegkapitein. Voor ons geldt altijd: veiligheid boven alles." De gezamenlijke fietstrainingen van WTC Glasstad Leerdam zijn op dinsdag- en donderdagavond en op zondagmorgen.


q www.wtcglasstadleerdam.nl