• Cantorij Leerdam viert veertigjarig jubileum.
• Cantorij Leerdam viert veertigjarig jubileum. Foto: Henk Looij

Cantorij Leerdam viert jubileum

leerdam • Tijdens de kerkdienst op Eerste Paasdag heeft de Leerdamse cantorij stilgestaan bij haar veertigjarig jubileum.

Harry Quick sprak een dankwoord uit tijdens de dienst: "Een cantorij treedt niet op in een kerkdienst, maar neemt deel aan de liturgie." Ook Rinus Houtman sprak zijn waardering uit voor de jubilerende cantorij. Hij wees op de betekenis van de cantorij voor de versterking van het geloof en "het welzijn van ons als gemeenschap in Leerdam".

Het kerkkoor werd destijds, in 1976, opgericht mede dankzij de hulp van de toenmalig dominee: Chr. Verwoert. Hij was een groot voorstander van een koor. Het eerste lied dat de cantorij instudeerde was 'Vrees niet, gij land, verheug u en wees blijde'. Dit lied werd op 6 juni 1976 gezongen in de Grote Kerk in Leerdam. Pakweg twee jaar later was het Leerdamse kerkkoor te zien in het NCRV-programma 'U zij de glorie', het fragment werd opgenomen vanuit sporthal Berenschot.

De cantorij heeft al de nodige dirigenten versleten. Na Bram Brinkman kwamen respectievelijk Roel Staal, Renè de Groot, echtpaar Van den Dool uit Well, daarna weer Roel Staal, nog even Maarten van de Bijl. Vanaf 2002 is Janko Fraanje de dirigent. De vaste inval-dirigent in de begintijd was Wim Konijn en één keer Aart Veldhuizen. Onder leiding van Fraanje is het repertoire van het koor ook veranderd, het is vooral veel breder geworden. De cantorij zingt nog steeds met de kerkelijke feestdagen maar nu ook twee keer per jaar met een kunstvesper en één keer per jaar wordt een Bachcantate opgevoerd.