Gemeente aan de slag met suggesties

leerdam • Wethouder Bart Bruggeman benadrukte tijdens het congres dat de gemeente Leerdam zich sterk inzet om ook de allochtone inwoners te bereiken.

"We roepen ze op hun kinderen voor te lezen en benadrukken hoe belangrijk het is dat ze Nederlands spreken. We zien dat steeds meer jonge moeders een cursus volgen."

Schaamte

Martijn Lukkien, coördinator van het Leerdamse taalproject, en Bruggeman constateerden dat vooral bij autochtone Nederlanders de schaamte voor hun laaggeletterdheid groot is. Lukkien: "Soms vragen cursisten of de gordijnen dicht mogen als ze voor het eerst bij ons komen." Bruggeman: "Maar er is hoop. Laatst kwam iemand van een jaar of 70 naar zo'n cursus. Hij zei: mijn leven lang heb ik de boel voor de gek gehouden. Met mijn kleinkinderen lukt dat niet. Die vragen of opa voor wil lezen. Dat kan ik niet. Daarom kom ik nu hier."

Bespreekbaar

Doel van het congres was de bewustwording van het probleem te vergroten en laaggeletterdheid bespreekbaar te maken. De aanwezigen, afkomstig uit onderwijs, zorg en bedrijfsleven, kwamen al brainstormend met tal van oplossingen op de proppen.

Voorleesexpress

Die varieerden van het starten van een 'Voorleesexpress', via het inzetten van de ambassadeurs – 'die zijn goud waard' - een partnerschap tussen ouders en school tot het ontwikkelen van brochures die ook voor laaggeletterden goed te begrijpen zijn. De komende periode gaat de gemeente kijken hoe het best een vervolg gegeven kan worden op de 'Dag van de taal'. Burgemeester Rinus Houtman riep daarbij op om vooral met initiatieven aan de slag te gaan die een structureel karakter hebben.

Samenwerking

Voor wethouder Bart Bruggeman staat vast dat samenwerking – ondermeer met de Stichting Lezen en Schrijven die in Leerdam aan de slag gaat – het sleutelwoord is om laaggeletterdheid aan te pakken. "Als gemeente moeten we niet denken dat we dit wel even alleen kunnen oplossen. We moeten ons bastion uit."

Binnen twee weken kiest de gemeente een pilot, waarbij een van de suggesties van de conferentie nader wordt uitgewerkt.

André Bijl