• Jan Wijnmaalen viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als huisarts in Leerdam
• Jan Wijnmaalen viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als huisarts in Leerdam Foto: Leendert Kamsteeg

Leerdamse huisarts blikt trots terug op zijn carrière

Jan Wijnmaalen zit op zijn plek

Jan Wijnmaalen viert deze maand zijn 25-jarig jubileum als huisarts van Leerdam. In deze jaren ondervond hij de maatschappelijke veranderingen aan den lijve, was hij nauw betrokken bij de bouw van de Poort van West en begon hij met het opleiden van een nieuwe generatie huisartsen. 'Dat geeft me voldoening.'

Wijnmaalen (57) heeft er drie maanden als huisarts opzitten, als hij zich in 1991 vestigt in Leerdam. Zijn beginjaren als huisarts kan hij zich nog goed voor de geest halen. "Ik wilde altijd al dokter worden", blikt hij terug. Tijdens mijn studie merkte ik dat voor mij de mens als geheel veel boeiender was dan de afzonderlijke organen. Zo was de keuze voor huisarts snel gemaakt. Ik had daarbij wel het geluk dat ik werd ingeloot voor de opleiding."

Spijt van zijn keuze heeft Wijnmaalen nooit meer gehad. "Ik denk nog steeds dat dit de beste keuze voor mij is geweest. Het is een dankbaar vak. Je kunt mensen helpen, ze beter maken. In mijn begintijd zat ik niet altijd zelfverzekerd op mijn stoel, maar dat is in de loop der jaren wel verdwenen. Je herkent de ziektes eerder en je kunt het beloop ervan beter inschatten."

We hebben Leerdam een mooie dienst bewezen met de Poort van West.

Mondiger

Hij merkt dat patiënten in de loop der jaren mondiger zijn geworden. "De periode van 'U bent toch de dokter?' ligt achter ons. Dat waardeer ik, maar het hoort erbij. Het is goed dat patiënten meer zijn gaan meedenken en meebeslissen over hun gezondheid. Maar mondigheid moet wel samengaan met verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor de manier van leven en de invloed daarvan op de gezondheid. Geduld en een dikke huis hebben, zijn dan ook belangrijke eigenschappen om te bezitten."

Terugkijkend vertelt Wijnmaalen dat er in de afgelopen jaren veel meer aandacht voor preventie is gekomen. "Het voorkomen van hart- en vaatziekten heeft aan meer aandacht gewonnen. Maar er is ook meer toename voor vragen rond het levenseinde. Vroeger was dat meer iets voor de hogere klassen in de samenleving. Zij bekommerden zich daar echt om, terwijl het tegenwoordig meer in alle lagen van de bevolking speelt. Een andere verandering in de afgelopen tijd is dat huisartsenpraktijken grootschaliger zijn geworden. Zoals de buurtwinkeltjes verdwenen zijn, zo zijn er ook bijna geen kleine praktijken meer. In 1991 werkten we met z'n tweeën, maar inmiddels werk ik hier in een team van acht mensen."

Poort van West

Met 'hier' doelt hij op de Poort van West. Het woon- en zorgcentrum in Leerdam-West dat in 2010 met succes werd afgerond. De gemeente was opdrachtgever, maar Wijnmaalen was één van de initiatiefnemers van het plan. Volgens hem omdat de gemeente behoefte had aan het realiseren van huisvesting voor een groepspraktijk. De huisarts uit Bellicum is blij dat de Poort van West er na jaren getouwtrek uiteindelijk is gekomen.

"Dat geeft me in zekere in wel voldoening. Samen met apotheker Dirk Zeinstra was ik één van de initiatiefnemers van het project. Zeinstra heeft er veel aan bijgedragen, laat dat duidelijk zijn. Er staat nu een centrum zoals dat er voorheen niet was. Ik denk dat we de bevolking, zeker in Leerdam-West, er een grote dienst mee hebben bewezen; voor nu en voor de toekomst."

Het grote voordeel van de Poort van West is volgens hem dat er veel voorzieningen bij elkaar gehuisvest zijn, wat een aanzienlijk 'gebruikersgemak' oplevert. "Voor de mensen, maar ook voor onszelf. Het gezondheidscentrum biedt gemak aan meerdere partijen. Onderling overleg is gemakkelijker geworden. En dat was nodig ook, omdat veel zorg dat eerst in het ziekenhuis plaatsvond, is verschoven naar de eerstelijnszorg. Er komt meer aan op de huisartsenpraktijk, waardoor de praktijken wel moesten groeien. Ik zie mijzelf als een spin in het web en kan het door de Poort van West beter overzien. We werken functioneler met alle gehuisveste praktijken. De reacties zijn ook erg positief. De Poort van West bestaat inmiddels zes jaar, en ik denk dat het niet meer is weg te denken uit de stad. Het is hier een begrip geworden", zegt hij trots.

Huisartsenopleider

Sinds vijf jaar is Wijnmaalen ook actief als huisartsenopleider. Hij besloot dat te gaan doen toen de tekeningen voor de Poort van West tot stand moesten komen. "Ik vond dat er in het nieuwe gebouw ook een ruimte moest zijn voor een huisartsenopleiding. Het viel goed met elkaar samen en inmiddels heb ik vijf huisartsen opgeleid. Een leuke ervaring, die voor mijzelf als supervisor ook leerzaam was."

Uitdagingen heeft Wijnmaalen nog steeds. "Ik hoop dat we de kwaliteit van onze huisartsenzorg kunnen blijven verbeteren en dat we het vertrouwen dat de patiënten in ons hebben kunnen blijven waarmaken. Ik zit hier wel op mijn plek."