'Vissen zijn rustgevend'

AquaZoo Leerdam is uniek om meerdere redenen, maar vooral omdat de officiële dierentuin helemaal gerund wordt door vrijwilligers. Aquariumvereniging De Discus heeft zo'n 150 leden, waarvan er elke donderdagavond zo'n vijftig in de ruimte onder Lingesteyn te vinden zijn om de 43 vivaria te onderhouden. Normaal gesproken heeft ieder zijn eigen 'bak'.

Subsidie krijgt De Discus niet voor het openstellen van de attractie. "We kunnen net rondkomen van de entreegelden van de bezoekers en we hebben enkele sponsors", zegt Rein Nieuwboer (PR). Er gaat heel wat geld doorheen voor vissenvoer en voor het verwarmen en laten circuleren van het water in de aquaria.

Jongste lid is de veertienjarige Rick van der Poel. Hij ontfermt zich niet alleen over aquarium nummer 23 met de sumatranen tijdens de clubavonden, nee, hij is net als zijn broer vrijwel elke dag na schooltijd bij AquaZoo te vinden. Daar helpen ze het vrijwilligerspaar dat gedurende de openingstijden altijd aanwezig is. Rondleidingen geven, koffie schenken: Rick is van alle markten thuis. "Echt super dat ook jongeren zo betrokken zijn", vindt beheerster Sjanie. Zij en haar man Frans kunnen bijna hun bed neerzetten in de kelder van Lingesteyn. "Laatst vroeg iemand serieus of wij eigenlijk ook een huis hadden", lacht Sjanie.

En dan heeft hij thuis ook nog zijn eigen aquarium. "Ik kwam op het idee voor deze hobby via mijn buurman. Wat ik er leuk aan vind is vooral dat het ontspannend is om naar een aquarium te kijken, met al die mooie kleuren."