Politie wil meer ogen en oren in de kernen

Boef in de Wijk eindigt heel realistisch

vuren • In Heukelum deden later op de avond ongeveer 30 boevenvangers mee. Rond zeven uur is het nog angstig stil rond De Koels: een paar agenten en slechts twee deelnemers staan klaar om met het spel te beginnen. Er is volop 'reuring' rond het dorpshuis. Inwoners kijken nieuwsgierig naar de politiewagens, maar lopen dan toch maar door naar de bingo of hun vaste kaartavondje. "Misschien hebben we er te weinig bekendheid aan gegeven", opperen de wijkagenten Linda Wilbrink en Erwin van Dalen. Bovendien trekt uitgerekend deze avond - door het overlijden van Johan Cruijff en de uitzending van The Passion - de televisie meer dan anders. De politie organiseert 'Boef in de Wijk' om de WhattsApp groepen te promoten en de inwoners extra alert te maken op verdachte situaties. "Het is mooi als er extra ogen in de wijk zijn, mensen elkaar waarschuwen en waar nodig ons inschakelen. Dat kan leiden tot meer heterdaadjes", vertelt Linda Wilbrink.

Erica van Kempen en Marijke Pelle weten via de krant en Facebook dat het spel deze avond in Vuren wordt gehouden en willen vanwege hun deelname aan plaatselijke WhatsApp groepen hun betrokkenheid bij de buurtpreventie tonen. Via de app roepen ze zelfs buurtbewoners op toch nog mee te doen aan het spel.

Spannend

Owen (9), Ryan (8) en Fee (8), begeleid door Carla van Heumen – de moeder van Owen – melden zich. De kinderen zijn dol enthousiast. "Het wordt al donker, maar we mochten toch nog naar buiten. Hartstikke leuk", vertellen de jongens. "Ik werd wild toen ik het hoorde. Ik vind het reuze spannend", zegt Fee. Ze kunnen direct aan de bak, want er is onraad in Vuren. "Er is waarschijnlijk een boef gezien bij de Enk. Er op af, maar voorzichtig en goed bij je moeder blijven", waarschuwt agent Erwin van Dalen. De speurders splitsen zich bij de kerk en gaan in twee groepen op 'jacht'. Fee blijft trouw bij haar begeleider, maar de jongens zijn niet te houden. Ze onderzoeken kliko's, kijken achter auto's en geven tekst en uitleg aan voorbijgangers die vragen 'wat ze in vredesnaam aan het doen zijn'. "We zijn op boevenjacht."

Zoektocht

Al gauw komt via de app nieuwe informatie binnen: "Het is een man, met een zwarte jas en een grijze capuchon." De zoektocht leidt naar de BSO, maar een verdachte, donker geklede man op een fiets blijkt 'loos alarm'. "Straks zit-ie bij ons thuis", griezelt moeder Van Heumen. De kinderen weten van wanten, 'charteren' een auto en zetten zo de klopjacht voort naar de boef die iets verderop is gesignaleerd. Weer mis: "We waren vlakbij, maar hij ontsnapte", vertellen ze. De speurtocht gaat verder via het Rozenpad, waarna de boef in de Seringenlaan omsingeld en in zijn kladden gegrepen wordt. "We brengen hem naar de politie", besluit de 'burgerwacht'. Maar bij De Koels zijn alle echte agenten verdwenen. Tijdens het spel deed zich op de Graaf Reinaldweg een aanrijding voor, waar de politie in allerijl op af moest. De knipperlichten van de politiewagens in de ingevallen duisternis en de aanstormende ambulance – een van de bestuurders moet naar het ziekenhuis - geven het spel een realistisch tintje. In Vuren volgen nog twee rondes – nu met meer deelnemers - waarna later op de avond in Heukelum 'Boef in de Wijk' een vervolg krijgt. Komend najaar wordt het spel ook in de andere Lingewaalse kernen gespeeld.

André Bijl