Groep gaat activiteiten in Glasstad 'verbinden en ontsluiten'

Pilgram wil Leerdam op de kaart zetten

leerdam • Initiatiefnemer Anne Cazemier hoorde onlangs van zijn vrouw Nel van Ziel - ondermeer bekend van het Heerenlanden College - de noodkreet: "Er moet wat gebeuren in Leerdam. Onze jongeren trekken steeds meer weg." Cazemier is het daarmee eens: "De regio vergrijst en zakt weg. Leerdam gaat daarin mee. Er is hier gewoon niet zoveel toekomst. Dat moeten we zien te veranderen en snel ook. Door een levendige stad kunnen we onze jeugd hier houden." Cazemier ging daarop aan de slag om medestanders te vinden uit alle geledingen van de Leerdamse samenleving met verschillende leeftijden en talenten. Voorwaarde was dat ze allemaal 'hart' voor Leerdam moeten hebben." Inmiddels zijn Alexandra Pietrosanti, Berry Verwijmeren, Joost Kramer en Noud Hutten aangeschoven en is het kwintet druk bezig om een stichting op te richten. Met hun naam 'Pilgram initiatief' grijpen ze terug op de gebroeders Pilgram en hun zwager Jan Jurgen Meeder, Lutherse immigranten uit Duitsland, die rond 1765 een flessenfabriek in Leerdam begonnen. Destijds zorgden ze voor een flinke impuls van de stad en stonden mede aan de basis van het ontstaan van Leerdam als Glasstad.

Impuls

Zo'n 250 jaar later willen de vijf Leerdammers 'hun' stadje een soortgelijke impuls geven. Uitgangspunt daarbij is het 'enthousiasmeren en coördineren van culturele activiteiten in Leerdam in de breedste zin van het woord'. Pilgram stelt vast dat er in Leerdam heel veel activiteiten zijn en dat er op allerlei terreinen van alles en nog wat te doen is. "Probleem is alleen dat we elkaar te weinig informeren. Alles is versnipperd, er is geen regie." Volgens de bestuursleden komt dat, omdat de Leerdamse gemeenschap wordt gekenmerkt door veel verschillende geledingen die allemaal een – historisch gegroeide - eigen identiteit hebben. "Dat zorgt voor gebrek aan coördinatie. Wij zien het als onze missie om alle verenigingen – op cultureel, kunstzinnig, historisch en sportief gebied - met elkaar te verbinden."

Agenda

In de praktijk wil Pilgram alle activiteiten die in Leerdam plaats vinden in kaart brengen via een uitgebreide en overzichtelijke agenda die van dag tot dag laat zien wat er in de Glasstad allemaal te doen is. "Als je als inwoner of bezoeker ergens naar toe wil, is eigenlijk alleen het programma van Stadspodium Go goed te vinden, veel andere activiteiten blijven onbekend. We willen alles wat er gebeurt bundelen: cultuur, sport, historie, jongerenactiviteiten en ga zo maar door. Nu is het versnipperd, wij willen de activiteiten via een site toegankelijk maken."

Ons Leerdam

De leden van Pilgram wijzen in dit verband op het bestaan van 'Ons Leerdam'. "De informatie daarop is gedateerd, de website ligt in feite plat. In overleg met de beheerder/eigenaar willen we 'Ons Leerdam' nieuw leven inblazen. Voorwaarde is wel dat we voortdurend over actuele informatie beschikken. Daar is een redactie voor nodig die daar een paar uur per week aandacht aan besteedt. Voor de vulling zijn we afhankelijk van verenigingen en instanties. Als het goed is, hoeven de redactieleden daar niet achteraan te gaan. We starten pas met de site als dat allemaal goed geregeld is, anders versloft het en sterft de site na een poosje in schoonheid. Technisch gezien is zo'n website snel te realiseren, maar we willen zeker weten dat het een blijvend succes wordt." Het streven is om 'Ons Leerdam' komend najaar de lucht in te laten gaan. Robert van Brakel helpt met zijn C3-groep Pilgram hierbij gratis op weg.

Openlucht podium

Een ander initiatief gaat mogelijk komende zomer al van start. "Het zou prachtig zijn als er op de Markt een stadspodium komt, een openlucht podium met overkapping, waar elke vrijdag en zaterdag muziek wordt gemaakt door fanfares, orkesten, bandjes, muziekverenigingen en koren. Dat zorgt voor extra reuring in de stad." Want dat is de opzet van Pilgram: een levendig Leerdam met een bruisende binnenstad, waar de Leerdammers niet uit zijn weg te slaan en waar mensen van buitenaf graag naar toe komen. Die impuls voor de ondernemers moet zijn weerslag krijgen op de hele stad. "Voor ons zijn dat de eerste stappen. Als we dat eenmaal hebben bereikt en Leerdam van ons bestaan afweet, gaan we onze activiteiten opschalen. Jarenlang riepen we: 'in Leerdam kan het'. Laten we het nu gewoon gaan doen. 'Verbinden en ontsluiten', dat is ons motto. We hebben al contact gehad met de gemeente, op korte termijn benaderen we de verenigingen en we gaan ook ondernemers en bedrijven bij onze ideeën betrekken. Gemeente, organisaties en verenigingen hebben inmiddels positief gereageerd op ons initiatief. Nog voor de zomer hopen we met concrete plannen naar buiten te komen."

André Bijl