• Heukelum was duidelijk te sterk voor Everstein.
• Heukelum was duidelijk te sterk voor Everstein. Foto: Jeroen de Bruin / DBRN Fotografie

Zes uit twee in derde periode na zege op Everstein

Heukelum gaat weer als een speer

heukelum • Heukelum zette zaterdag de tegenstander met 4-0 eenvoudig aan de kant. Ferry en Benjamin Meijdam namen de gehele productie voor hun rekening; de broers scoorden allebei twee keer. Het was de tweede opeenvolgende wedstrijd, waarin Heukelum met ruime cijfers toesloeg én de nul hield. Vorige week ging Wieldrecht al met 3-0 over de knie.

Everstein was alleen in het eerste kwartier partij voor Heukelum. Maar nadat Ferry Meijdam in de 23ste minuut het net vond, was de ban gebroken. Binnen vijf minuten scoorde zijn broer Benjamin 2-0 en op slag van rust kreeg Everstein het genadeschot met een derde tegentreffer, opnieuw van Benjamin Meijdam.

Schiettent

Na rust was het een schiettent in de Everdingse doelmond, maar open kansen van Ferry Meijdam, Sil van Putten en Carlo van Zanten verdienden een beter lot. Ferry Meijdam bracht twintig minuten voor tijd extra glans op de overwinning met Heukelums vierde en zijn tweede treffer. "Dik verdiend", vond trainer Arjan de Vries.

Raketstart

Met de tweede zege op rij lijkt het wisselvallige Heukelum een mindere periode definitief te hebben afgesloten. De derdeklasser kende dit seizoen een raketstart met vijftien punten uit de eerste vijf duels. De zegetocht werd afgelopen najaar een halt toegeroepen bij uitgerekend Everstein dat thuis met 4-1 won.

Vervolgens brak een periode aan, waarin wedstrijden om de meest uiteenlopende redenen afgelast werden en Heukelum in inhaalduels helemaal van slag was. In de winterpauze rolde de ploeg tweedeklassers Nivo Sparta en Leerdam Sport op, maar de hervatting van de competitie was weer niet om over naar huis te schrijven. Tot vorige week zaterdag Wieldrecht met 3-0 klop kreeg.

In de lappenmand

"Zonde dat we soms zo'n verval kennen", vindt De Vries. "We weten wat we kunnen en dat we in staat zijn een stapje hogerop te maken. Vooral tegen agressieve ploegen zijn we niet stabiel gebleven, ik noem als voorbeeld de 2-1 nederlaag bij Streefkerk waar we slecht speelden en slechts twee kansjes bij elkaar voetbalden. Tegen verdedigende ploegen hebben we creatieve spelers genoeg, maar er zit nog teveel slordigheid in ons spel."

"Ballen komen vaak op een afstand van drie, vier meter verkeerd aan. We zijn soms te speels, terwijl we juist gedisciplineerd in onze posities moeten blijven spelen. De vastigheden moeten langduriger van aard worden."

In de strijd om de derde periode - en een hoge eindnotering op de ranglijst - wacht Heukelum zaterdag een zware horde in buurman Asperen. Net als tegen Everstein verschijnt Heukelum dan niet in zijn sterkste samenstelling aan de start. Zo'n acht basisspelers zitten in de lappenmand, waaronder Lars van Honk, Mats van Os, Wilfried Prigge, Marvin Vriesde en Elroy Wolf.

De Vries hoopt dat drie van hen er zaterdag weer bij zijn en dat de ziekenboeg in het restant van maart verder leegstroomt. Toch hoeven de personele problemen Heukelum niet per definitie te verzwakken, meent de trainer. "Wij hebben met het tweede elftal erbij een ploeg die over de volle breedte goed bezet is. Een enkele wedstrijd is dit wel op te vangen, alleen: het moet niet te lang gaan duren."

Midweeks speelt Heukelum om de EM Kantoorsystemen Cup tegen Unitas zondag. Spelers met pijntjes krijgen dan vrijaf. Met het oog op de derby tegen Asperen wil De Vries donderdag trainen op agressiviteit. Hier en daar fluistert hij spelers in om zaterdag te spelen, alsof het een "wedstrijd als elke andere" is.

Emoties

"Motiveren hoef ik de jongens niet. Spelers moeten hun taak goed in de gaten houden en het spelletje spelen dat Heukelum graag speelt: zoeken naar ruimtes en opbouwmogelijkheden. Wat we vooral moeten voorkomen, is dat we ons door de emoties van een derby laten meeslepen.

Ik ga niet roepen dat ze geen druk moeten voelen, want dan zeg je indirect dat er tóch druk is. Dat werkt gewoon niet."

André van der Vlerk