Heukelum Aktief gaat dorpshuis runnen

heukelum • Heukelum Aktief gaat dorpshuis De Krakeling runnen. De stichting wil het dorpshuis omvormen tot het bruisende hart van het dorp.

Heukelum Aktief ontstond vorig jaar uit een burgerinitiatief om een buurtzorgorganisatie op te zetten. Ruim tweehonderd inwoners meldden zich als vrijwilliger aan. Omdat Heukelum Aktief het dorpshuis ziet als een centrale ontmoetingsplek in het dorp, kwamen vervolgens daarover gesprekken op gang. Heukelum Aktief kreeg het verzoek een plan op te stellen over hoe het nieuwe dorpshuis toekomstbestendig is te exploiteren. De belangrijkste aanbeveling in dat plan was een samenvoeging van dorpshuis, stichting Jeugd- en Volwassenenwerk en Heukelum Aktief. Zo is Heukelum Aktief een stichting geworden die de activiteiten en exploitatie van dorpshuis De Krakeling op zich neemt.
Dat gebeurt zonder winstoogmerk. De Krakeling wordt een ontmoetingsplaats voor alle inwoners en de plek waar zij hun sportieve, sociaal-maatschappelijke en culturele activiteiten kunnen uitoefenen. "Er zijn de vaste gebruikers als de verenigingen en buitenschoolse opvang'', vertelt Hans van Dijk, bestuurslid van de stichting. "Maar er kunnen ook cursussen gegeven worden, het consultatiebureau en een bibliotheek kunnen er worden ondergebracht. Jongereninloop, Repair Café, kookstudio. En het gebouw is ook te huur voor feesten, bruiloften of vergaderen.''

Vanuit de inkomsten wordt een parttime beheerder betaald, waardoor het gebouw zes dagen in de week open kan zijn van 10:00 tot 17:00 uur. "Als de huiskamer van Heukelum'', zegt Joop Sprong, voorzitter van Heukelum Aktief. "Met een leestafel, een kop koffie tegen gereduceerd tarief. Een echte ontmoetingsplaats, waar alle inwoners welkom zijn om binnen te lopen. De inrichting van De Krakeling wordt niet trendy, niet antiek, maar warm en eigentijds. Juist voor dat huiskamergevoel.'' De stichting Heukelum Aktief heeft de afgelopen dagen betrokken verenigingen, organisaties en vrijwilligers geïnformeerd over de plannen met het dorpshuis. Actualiteiten worden gedeeld op de website.


q www.heukelumactief.nl