Meer gezinnen in financiële nood

regio • De Stichting Leergeld Alblasserwaard/Vijfheerenlanden heeft in 2015 twintig procent meer kinderen ondersteund dan het jaar ervoor.

Het aantal kinderen dat hulp kreeg ging van 1003 in 2014 naar 1226 in 2015. De oorzaak moet volgens bestuurslid Margreet de Deugd gezocht worden in de landelijke toename van het aantal gezinnen dat in langdurige armoede leeft. "Maar in de eerste maanden van dit jaar zien we ook veel aanvragen uit nieuwe gezinnen", aldus De Deugd. De komst van meer statushouders speelt daarbij ook mee.

De Stichting Leergeld springt bij als kinderen niet mee kunnen doen aan het normale leven doordat hun ouders dat niet kunnen betalen. Het gaat vaak om kosten die indirect met school te maken hebben, zoals voor een fiets of schoolreisje. Leergeld heeft ook een PC-project. Daarnaast komt ook bijvoorbeeld het lidmaatschap van een sportclub in aanmerking.

In 2015 kwam ongeveer de helft van de aanvragen uit Gorinchem. In Leerdam zijn 698 aanvragen gehonoreerd, in Molenwaard 402, in Giessenlanden 220, in Lingewaal 199 en in Zederik 170. Vaak gaat het om meerdere hulpvragen per kind.

"We stellen strenge voorwaarden, maar slechts 4% van de aanvragen wordt afgewezen. Heel vaak is steun dus echt noodzakelijk", vertelt De Deugd. De stichting heeft nog geen 'nee' hoeven verkopen doordat er te weinig geld in kas zat. De hulp wordt deels betaald van overheidssubsidie. "Daarnaast ontvangen we gelukkig veel particuliere giften. Dit blijft een belangrijke bron van inkomsten. Hopelijk loopt het aantal schenkingen gelijk op met de groei van het aantal aanvragen."

Leergeld is er voor kinderen van vier tot achttien jaar. Verzoeken kunnen worden ingediend door de ouders.

q www.leergeldav.nl