• De burgemeester overhandigt de eerste ledlamp.
• De burgemeester overhandigt de eerste ledlamp. Foto: aangeleverd

Ledlampen sparen voor Letland

leerdam • Burgemeester Rinus Houtman heeft zaterdag in de Bethelkerk de eerste ledlamp uitgereikt aan Ada Boterkooper van Kerk aan de Linge.

De kerk houdt de actie 'Ledlampen voor Letland'. Deze actie wordt georganiseerd in het kader van het 40-dagen-project. Met dit jaarproject draagt de kerk bij in de kosten van stichting Betuwe Wereldwijd te Culemborg, een stichting die zich onder meer richt op het opknappen en verschepen van voor hergebruik geschikt gereedschap ten behoeve van gehandicapten in Alukse in Letland.

Er werden binnen de kerkelijke gemeente in twee weken tijd 64 ledlampen verkocht. De opbrengst ten bate van het jaarproject bedraagt 125 euro. Met de verkoop van de 64 lampen wordt, uitgaande van vier branduren per dag, op jaarbasis 1.350 euro bespaard. De vermindering van CO²-uitstoot komt neer op drieduizend kilogram per jaar.

Een ander onderdeel van het 40-dagen-project van Kerk aan de Linge is de inzamelingsactie voor de Voedselbank op zondag 20 maart voor de hele gemeente. De jongeren van de kerk doen dat op hun manier en beginnen op vrijdagavond 18 maart met een supermarktactie. Op zaterdagmiddag 19 maart gaan zij op bezoek bij de Voedselbank en op zondagmorgen 20 maart nodigen zij alle gemeenteleden uit om tegen vijf euro per persoon deel te nemen aan het 'Grote Voedselbankontbijt'. De opbrengst van dit ontbijt gaat ook naar de Voedselbank. De kinderen van de kerk kopen voor de kinderen van de Voedselbank een kindertandenbostel en kindertandpasta. Ook komt er voor de kinderen van de Voedselbank in de winkel een grabbelton te staan.